Eva Franchell

Klimatet orsakar fler intensiva orkaner

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ingen vet vilken förödelse Sandy slutligen kommer att orsaka. Stormen kan drabba upp emot 50 miljoner människor.

Då finns inte tid för någon valrörelsen.

Inför hotet om katastrofen har president Obama avbrutit sin valkampanj. Det har gått fyra år sedan sist och den här valrörelsen har utvecklats till den diametrala motsatsen till den förra.

2008 drev Barack Obama en presidentkampanj för en grönare värld. När han intog Vita huset skulle han minska koldioxidutsläppen och i någon mån fick han hjälp av finanskrisen.

USA släpper ändå ut näst mest koldioxid i hela världen. Och numera är Barack Obama tyst. Inte ett ord har hörts om klimatet i de amerikanska valdebatterna.

Inte ens miljörörelsen i USA har vågat kritisera Obama för hans tystnad. Rädslan för att Mitt Romney ska vinna är större för hans miljöpolitik är ännu värre. Mitt Romney säger rakt ut att han inte är med i valkampanjen för att rädda jorden.

Haven fem grader varmare

Det har varit en lång het sommar i USA och det är värmen som skapar de stora orkanerna. När havsytan värms upp ökar avdunstningen som driver orkanen. Sandy föddes på precis det sättet för någon vecka sedan och hon har redan skördat ett 70-tal liv på sin väg upp genom Karibien.

Under senare decennier har antalet intensiva tropiska orkaner blivit fler. När jorden värms upp räknar FN:s klimatpanel också med fler orkaner som Sandy.

Och medan människor fortfarande evakuerades och tunnelbanan i New York stängdes ner samlades en grupp demonstranter på Times Square: "End climate silence".

Bryt klimattystnaden.

Det finns ett samband mellan klimatförändringarna och dåligt väder.

– Man kan inte skylla allt på klimatförändringarna, säger Phil Aroneanu, en av demonstranterna på Times Square till Huffington Post.

– Men i genomsnitt är haven fem grader varmare (Farenheit) och de avdunstar så mycket mer vatten som stormen kan fånga upp och dumpa över oss i New York och Boston.

50 milj kan drabbas

Sandy kommer att fortsätta in över land och kan skapa förödelse ända upp till de stora sjöarna i Michigan. I sådana fall kan över 50 miljoner människor drabbas.

Valrörelsen är avbruten. Flygen inställda. Nu kommer orkanen som ingen ville prata om.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN