Mejla

Eva Franchell

Lambertz måste avgå självmant

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Coolast vinner Tycker Göran Lambertz själv att han är en tillgång för Högsta domstolen?
Coolast vinner Tycker Göran Lambertz själv att han är en tillgång för Högsta domstolen?

LEDARE

Hur ska man kunna lita på rättsväsendet efter det här?

Göran Lambertz är justitieråd och domare i Högsta domstolen. En av våra högsta jurister.

Nu avslöjas hans mejl om Quick-affären i all sin torftighet. Den beklämmande brevväxlingen finns bland annat publicerad här på aftonbladet.se.

Den handlar om en jurist som försöker rädda sig själv. Göran Lambertz var justitiekansler när han fick i uppdrag att granska utredningarna mot Thomas Quick. Det tog Lambertz åtta dagar att konstatera att samtliga domar var välgrundade.

En dag för varje mord.

Sedan tog Thomas Quick tillbaka alla sina erkännanden. Han har nu friats för tre av morden medan resningsprocessen fortsätter i de andra fallen.

Göran Lambertz kan på något sätt inte acceptera att det händer. I stället för att låta rättvisan ha sin gång konspirerar han med dem som var med när Thomas Quick fälldes; åklagaren Christer van der Kwast, polisen Seppo Penttinen, försvarsadvokaten Claes Borgström samt journalisten Gubb Jan Stigson.

De diskuterar debattartiklar och förbereder tv-framträdanden. De går igenom mordfallen om och om igen. Den stängda grinden, födelsemärket. Alla tecken tyder på att de har blivit rättshaverister i sina egna gamla fall.

Göran Lambertz skriver att han ska göra upp med alla förståsigpåare och skickar sina mejl från Högsta domstolens mejlkonto. Han upprepar mantrat: "coolast vinner".

Vad är det som håller dem samman? Hur länge har de egentligen hållit ihop som ett gäng? Och hur kan en domare och expert på tryckfrihet sitta och mejla sina kumpaner från Högsta domstolens konto?

För alla dem som sett upp till Göran Lambertz är hans agerande i fallet Thomas Quick helt obegripligt. Men tilliten är borta. Vad Göran Lambertz än gör i framtiden kommer han att förknippas med "coolast vinner".

Det går inte att avsätta en domare i Högsta domstolen hur som helst. För att göra det krävs ett brott eller en allvarlig misskötsel. Det är bra. Regeringen ska inte kunna skicka iväg en domare bara för att han är obekväm.

Men det innebär att det nu är upp till Göran Lambertz att själv att bedöma om han är en tillgång för Högsta domstolen - eller om det är dags för honom att gå?

Av: 

Eva Franchell

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Eva Franchell