ÅSIKT

Den mest beskäftiga text ni någonsin läst

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Nej, det här blir ingen krönika om Sveriges hotade natur.

Jag hade tänkt skriva att Sverige ligger på plats 19 av 27 EU-länder när det gäller naturskydd. Att Sverige inte når upp till sina miljömål. Men varför ska man klaga, regeringen skäms nog ändå.

Just nu känns det bättre att bejaka den natur som faktiskt finns kvar, den är ju som allra vackrast just nu i juni.

Det blev en text för alla er som ska ut i det spirande försommar-Sverige. Kanske den mest beskäftiga krönika ni någonsin läst, men den är i alla fall allvarligt menad.

Njut av det varma vädret, men ta vara på naturen i sommar.

✓ Maten

Välj bort kemikalier och köp gärna ekologisk mat som fått växa utan handelsgödsel och kemiska bekämpningsmedel. Den ekologiske bonden värnar mångfalden som ger oss både ängsblommor och björkdungar.

Den som tycker att den ekologiska maten är dyr kan alltid välja billigare råvaror. Grönsaker i stället för kött, till exempel.

Djurhållningen står för en dryg femtedel av växthuseffekten, så dra ner på det röda köttet som dessutom kan orsaka både cancer och hjärt-kärlsjukdomar. Även grönsakerna blir godare på grillen.

✓ Grillen

Om du måste använda engångsgrill, kom ihåg att kasta den i återvinningen för metallförpackningar. För miljön är det dock bättre att köpa en grill som kan återanvändas.

Naturskyddsföreningen har tagit fram en hel manual för hur du tänder grillen. Använd skorstenständare, eltändare, tändpapper eller tändvätska som är gjord på etanol.

Självklart är det också allra bäst om grillkolen är miljömärkt.

✓ Tillbehören

Godaste grilloljan gör du själv. Det tar en sekund att röra ihop några kryddor med olja, soja och kanske honung eller citron. Färdig grill-olja innehåller ofta palmolja, som bidrar till avverkningen av regnskog.

För grillhänget finns det dessutom ett riktigt bra utbud av ekologiska viner, även bag-in-box och rosé.

✓ Picknicken

I stadsparkerna är det särskilt viktigt att undvika engångsförpackningar. Skräpet som svämmar över varje papperskorg göder de råttor du inte vill möta på nästa picknick. Bara i Stockholms parker lever över en miljon råttor. Mata dem inte. Ta med soporna hem.

Väljer du att ha picknick på landet gäller allemansrätten. Ta hänsyn, alltså. Elda inte på hälleberg, ta med en grill och släck ordentligt. Elda aldrig när det är eldningsförbud.

✓ Festen

Till sist, ha en trevlig studentfest, nationaldag eller vad du nu väljer att fira.

Naturen är världens finaste festlokal.

ARTIKELN HANDLAR OM