ÅSIKT

Om Åkesson visste så måste han avgå

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Henric Lindsten
Källor: Han VISSTE Om SD-ledaren Jimmie Åkesson kände till skandalen med Erik Almqvist bör han också lämna sitt jobb.
LEDARE

15 NOVEMBER 2012. Krisen i SD

Efter regn kommer solsken. I måndags jublade Sverigedemokraterna över rekordhöga opinionssiffror. I går avgick deras ekonomisk-politiske talesperson Erik Almqvist.

En video från en två år gammal händelse i centrala Stockholm har seglat upp till ytan och blivit politisk dynamit.

På ett plan handlar det om ett bråk utanför en krog, med rasistiska och misogyna glåpord. På ett annat plan handlar det om ett parti som kämpar för sin trovärdighet, sin image och som försöker ta avstånd från stämpeln som aggressiva rasister.

Politisk kris

Tidningen Expressens avslöjande om Erik Almqvists rasistiska, kvinnofientliga och våldsamma uppträdande på Kungsgatan sommaren 2010 har kastat Sverigedemokraterna in i partiets allvarligaste politiska kris sedan de kom in i riksdagen.

Konsekvenserna för partiledningen och för Jimmie Åkessons partiledarskap kan bli enorma.

Almqvist var tidigare ordförande i SD:s hårdföra ungdomsförbund, SDU. I Sveriges Radio har han sjungit nynazistisk rock. På partifestester har han stämt upp i cyniska snapsvisor om Palmemordet och dragit djupt rasistiska skämt.

Fullt medvetna

Men när Almqvist beslogs med lögner kring bråket i Stockholm fick Jimmie Åkesson nog. Åtminstone är det så partiledaren vill att det ska se ut; här drar han en gräns.

Men hur trovärdig är egentligen Jimmie Åkesson?

Under en presskonferens i går hävdade han att han inte sett hela filmen, men enligt SD-källor till Aftonbladet har både Åkesson och partisekreteraren Björn Söder i två år varit fullt medvetna om vad Erik Almqvist sagt och gjort.

Det var Sverigedemokraternas rättpolitiske talesperson Kent Ekeroth som filmade bråket på Kungsgatan. Han tillät att filmen klipptes om, att rasismen och kvinnohatet tvättades bort. Filmen hamnade sedan på Sverigedemokraternas officiella propagandakanal på Youtube.

Det finns inte mycket som talar för att Åkesson varit helt ovetande om vad två av hans närmaste män, två av partiets toppnamn, sysslat med. I går fick Almqvist lämna sin post, men Åkesson sa då att han ännu inte hunnit prata med Ekeroth.

Duger inte

Det duger inte. Ett riksdagsparti kan inte ha en rättspolitisk talesperson som filmar sannolika brottshandlingar och som sedan döljer bevisen.

Åkesson har tidigare sagt att det ska råda nolltolerans mot rasistiska och främlingsfientliga yttringar inom partiet.

Därför måste Kent Ekeroth bort. Och om det visar sig att Jimmie Åkesson känt till – men mörkat – överfallet på Kungsgatan så bör han göra Ekeroth sällskap.

avDaniel Swedin

ARTIKELN HANDLAR OM