Valnatt med smak av främlingsfientlighet

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt.
Foto: Jens Dresling/Polfoto
Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt.

LEDARE

De danska vallokalerna har stängt och ska man tro den vallokalsundersökning som public servicebolaget Danmarks Radio nyss publicerade så blir det blå blocket - Venstre, Liberal alliance, Konservativ folkeparti och Dansk folkeparti - störst.

Den korta valkampanjen handlade ett tag om jobb, skolan, ekonomi och välfärd. Ja, sådana där saker som faktiskt spelar roll i människors vardag.

Flyktingar syndabock

Regeringspartiet Socialdemokraterna gjorde det klart att man vill bygga ut den offentliga sektorn och satsa på barnomsorgen. Högerliberala oppositionspartiet Venstres fokus var att öka inkomstskillnaderna mellan människor som har jobb och människor som saknar jobb.

Sedan hände det som alltid tycks ske i det moderna Danmark: partierna kom på att flyktingarna är en optimal syndabock när man - från höger och vänster - ska förklara samhälleliga misslyckanden.

S lanserade en kampanj där man antydde att syrier som flyr från krig och söker asyl i Danmark är latmaskar som behöver rycka upp sig. Stramare regler för asylsökande och deras anhöriga är receptet.

Venstre kontrade med förslag om mindre pengar till asylsökande och regler som gör det svårare för flyktingar att komma in i socialförsäkringssystemen.

Och vips var så högerextrema Dansk folkeparti - som i valet 2013 faktiskt tappade väljare - åter i politikens centrum.

Det kan kosta den socialdemokratiska statsministern Helle Thorning-Schmidt makten.

Kittlande tätt

Vallokalsundersökningen ger vid handen att det är kittlande tätt mellan vänster- och högerblocken, men högern leder med minsta möjliga marginal. Då är inte mandaten från Grönland och Färoarna inräknade, men när rösterna från hela Danmark är färdigräknade i natt kan Thorning Schmidt behöva lämna in sin avskedsansökan.

Då står dörren vidöppen för en borgerlig regering som av allt att döma kommer ta med sig Dansk folkeparti i regeringsvärmen.

Förra veckan presenterade de borgerliga partierna och Dansk folkeparti en gemensam valplattform som bland annat innehåller förslag om hur man kan ta emot färre som flyr krig och hur man vill begränsa flyktingars och EU-medborgares rättigheter.

Att partierna redan är överens tros vara ett tecken på att DF:s ledare Kristian Thulesen Dahl både vill och kommer få bli minister i högerliberalen Lars Løkke Rasmussens möjliga regering.

För ett Danmark med åldrande befolkning, stora rekryteringsbehov och där både välfärd och infrastruktur skriker efter investeringar vore en borgerlig nedskärningsregering med DF-ministrar som vill strypa befolkningstillväxten det värsta tänkbara.

Våga vara socialdemokrater

Därför är det trots allt bättre om mittenvänsterkoalitionen under Thorning Schmidt skulle få styra vidare. Oavsett vilket måste dansk vänster förmå att leda landet bort från den inpyrda småskurenheten som frätt sig in överallt i det politiska livet.

Under 1990-talet trodde nästan alla danska partier att om de började prata som rasister så skulle de sluta tappa väljare till extremhögern i Dansk folkparti. Dessutom trodde man att man skulle kunna vinna tillbaka de väljare som redan för länge sedan lämnat för att rösta rasistiskt.

Det gick så där.

Samhällsdebatten förråades, politiken blev hårdare och Dansk folkeparti gjorde succéval efter succéval.

Dit kan inte Danmark återvända. Men då måste Socialdemokreterna - med eller utan regeringsmakten i sina händer - våga vara socialdemokrater och föra en politik för jobb, skola och välfärd.

Daniel Swedin

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.