Mejla

Eva Franchell

Åsa Romson sitter inte på utsläppen

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

gröna mål Åsa Romson vill att Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland och det är en god målsättning.
Foto: MARKO SÄÄVÄLÄ/TT
gröna mål Åsa Romson vill att Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland och det är en god målsättning.

5 november 2015. Klimatmålen.

Visst kan miljöminister Åsa Romson ­sätta upp nationella klimatmål. Hon vill att Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland och det är en god målsättning. Vi måste fasa ut olja, gas och kol så fort som möjligt.

Men nu är det inte Åsa Romson som sitter på utsläppen. Det är näringslivet som släpper ut koldioxid och därmed har en minister att välja, antingen tvingar hon företagen att minska sina koldioxid­utsläpp eller så bjuder hon in dem i klimatkampen.

Tidigare klimatmöten har handlat om att sätta just gränser och utsläppstak för länder och företag. I år blir det dock ­annorlunda.

På FN:s stora klimatmöte i Paris kommer mängder av företag, kommuner, ­organisationer och regioner att närvara. Alla kommer att presentera sina utsläppsminskningar och i bästa fall blir det ett riktigt klimat-race.

Konkurrens är ju det som driver företag och nu kan de delta i en internationell tävling om världens lägsta utsläpp. Svenska företag som redan antagit utmaningen är till exempel ABB med sin forskning, Preem som lovar att enbart leverera fossilfria bränslen från 2030 och så Fjärde AP-fonden som med sina miljarder kommer att investera i fossilfritt.

Företagen gör inte det här av godhet. De investerar i framtiden för annars har de ingen framtid.

Het ny energimarknad

Miljöprofessor Johan Rockström ­beskriver också den entusiasm han ­möter hos tunga chefer i näringslivet. Den nya energimarknaden är het, alla vill ligga

i fronten och här kan Sverige vinna ­exportframgångar.

Den som vinner ­klimat-racet tjänar mest pengar, det är bakåtsträvarna som kommer att stå där som förlorare.

Kanske kan näringslivets entusiasm också smitta av sig på Stefan Löfven och Åsa Romson som leder den svenska ­delegationen i Paris. Hittills har regeringen fogligt följt EU:s mesiga målsättning på 40 procents utsläppsminskning till 2030. Men det räcker inte för oss.

Gemensam klimatkamp

Om Sverige verkligen ska bli världens första fossilfria land är det bråttom. Då måste våra utsläpp vara nere på noll om femton år.

Johan Rockström menar att hela nationen måste ställa upp, medborgare, företagsledare, trossamfund och civil­sam­hälle. Att vi alla måste jobba i det gemensamma projekt som ska rädda oss från översvämningar och stormar.

Klimatförändringarna beskrivs alltid som katastrofer och kanske är det därför så många väljer att förtränga framtids­hoten.

Förhoppningsvis kan mötet i Paris bli mer än en strid mellan nationer. I bästa fall kan det bli starten på en gemensam klimatkamp.

Av: Eva Franchell

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.