Mejla

Ingvar Persson

Trumps tullar gör oss alla fattigare

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Carolyn Kaster / AP TT NYHETSBYRÅN

Låt oss slå fast en sak. Stål är aldrig bara en fråga om affärer eller ekonomi. Stålproduktion är alltid också politik.

När Donald Trump i torsdags deklarerade att USA kommer att införa tullar på importerat stål och aluminium betyder det att de värsta mardrömmarna bland väldens direktörer och frihandelsvänner är på väg att slå in. Men också att vi riskerar ett handelskrig som kommer att drabba alldeles vanliga människor.

I första ledet skulle amerikanska strafftullar på importerat stål innebära kaos på världens metallmarknader. Massor stål som producerats för dem amerikanska marknaden riskerar att dumpas i Europa, med förödande effekter för de svenska stålverken.

Världen tvingas reagera

I ett andra led kommer omvärlden att tvingas reagera. Det kan betyda ett fullskaligt handelskrig som hotar jobb och gör vardagen svårare för alla.

Under sitt år i Vita Huset har Donald Trump varit på gränsen till att provocera fram en kärnvapenkonflikt med Nordkorea. Han har gång på gång demonstrerat hur USA i dag har en administration som tar lätt på rättsstatens principer, i alla fall när utredningarna kommer för nära presidenten själv.

Trump har utmanat idén om en fri press, infört diskriminerande inreselagar och genomfört en skattereform som kommer att göra de superrika ännu rikare. Han har levererat det han lovade, och världen har skakat på huvudet men accepterat.

Hårt slag mot ekonomin

Ståltullarna är annorlunda. EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström lovade kraftfulla motåtgärder, liksom den kanadensiska utrikesministern Chrystia Freeland. Inte heller Kina, Sydkorea eller Brasilien lär stillatigande acceptera amerikanska tullar på stål.

Om den amerikanska administrationen går vidare med sina ensidiga planer innebär det ett hårt slag mot världsekonomin. Samtidigt vore det dumt att blunda för bakgrunden, nämligen att handeln i världen under årtionden organiserats på ett sätt som visserligen skapat enorma värden men som samtidigt gjort väldigt många människor till förlorare.

Det bidrog till att föra Donald Trump till Vita Huset.

Ensidiga tullar och handelskrig kommer inte att minska de absurda klyftorna mellan de superrika och alla oss andra. Men den katastrof vi nu ser tona upp sig påminner om att det behövs en rättvisare ordning för global handel.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.


Av: Ingvar Persson

Publicerad: