ÅSIKT

Militant islamism är en terrorns ideologi

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: AFP
LEDARE

Fredagskvällens fasansfulla dåd i Paris var inte bara en attack på Frankrike. De var en attack på Europa.

Bomberna hade lika gärna kunnat gå av i London, Amsterdam, Rom eller Berlin. Och det vet vi någonstans allihop.

En av de första reaktioner som gick genom de flesta av oss handlade därför också om att Europa nu borde stänga sina gränser. Håll det här fasansfulla borta! Nästan till vilket pris som helst.

Och det är en högst naturlig sak att känna.

Den typen av våld som slog till i Paris i fredags är det våld som människor i Mellanöstern flyr från i tiotusental.

Den militanta islamismens.

Och vi vill inte ha det här. Vi kan stå ut med att höra om det på nyheterna, men inte upp­leva det i våra ­egna städer.

Problemet är att stängda eller öppna gränser spelar mindre roll när denna ideologi har satt i system att förgifta människors sinnen genom allt det som inte känner några gränser: datorer, smarta telefoner och virala videor.

Allt detta är ting som vi ­förstås också kan försöka – men knappast kommer att lyckas - att stänga av. Vi behöver en annan strategi.

Bara i år har oskyldiga människor mördats av extremister i Frankrike, Tunisien, Kenya, Israel, Nigeria och framförallt: Syrien och Irak.

Den militanta islamismen har förklarat krig mot oss allihop: kristna, hinduer, judar, kvinnor, homosexuella samt alla de miljoner muslimer som förkastar den och som därför också har varit dess främsta dödsoffer.

För man måste kunna skilja på begreppen. Islam är en sak, en religion. Islamism, är en annan sak: Det är en ideologi som vill införa sin version av islam som politiskt system.

Militant islamism, är något tredje: en fanatisk ideologi som vill uppnå islamistiska mål ­genom våld. Och det är denna ideologi som vi måste bekämpa.

Vi måste gå till roten av ­problemet denna gång.

USA lyckades till ett fruktansvärt mänskligt pris och till ­tonerna av stora kränkningar av liberala och mänskliga rättigheter i hög grad bekämpa al-Qaida. Men så länge den militanta islamismen finns kvar som bärkraftig ideologi riskerar den att dyka upp i en ny skepnad.

Vilket den också gjorde med IS.

Man bombade sönder ett av monstrets huvuden bara för att se ett annat, rentav mer barbariskt, växa fram i dess ställe.

Vad man förklarar krig mot spelar roll. Efter den 11 september 2001 deklarerade George ­W. Bush sitt diffusa krig mot terrorn, ett krig som i sin själva ­definition aldrig var vinnbart. ­

Terror kan appliceras på ­nästan vad som helst, en måltavla som hela tiden går att flytta dit det passar en och du kan aldrig veta när din fiende är besegrad.

Europa måste nu vara ­tydligt med vad som har attackerat oss. Den ­militanta islamismen. Inget annat.

Det är en strategi för att besegra ­denna som vi nu ­behöver. Både i Mellanöstern och här ­hemma.

avKatrine Marçal

ARTIKELN HANDLAR OM