Eva Franchell

Det är inte synd om en girig vårdkapitalist

Lönsamheten ska upp med 120 miljoner

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Den gamle socialdemokraten Jan Emanuel Johansson är bitter.

I sin hemtidning Norrtelje Tidning beklagar mångmiljonären sitt öde. Hur kan folk påstå att han blivit rik på skattebetalarnas pengar!

Well, under de senaste decennierna har Jan Emanuel faktiskt köpt, drivit och sålt välfärdsbolag i en svindlande hastighet. Hans specialitet har varit hem för ungdomar och skattepengarna har strömmat in i hans bolag.

I dag äger han en Rolls-Royce som han döpt efter Mona Sahlin. När tidningen Expressen träffade honom för någon månad sedan flashade han sin Patek Philippe-klocka i rent guld. Den hade kostat en halv miljon.

Visade båten

Och så fick vi se båten, en Fairlane Targa 62 med kök, dusch och tvättstuga. Han verkar ha ett gott liv, men tycker ändå att han borde få mer uppskattning.

Han vill ha beröm och inte kritik för att han tog hem vinsten trots att förhållandena på hans behandlingshem har kritiserats.

Man kan tycka att debatten om ett vinsttak i välfärden borde ha skrämt bort dessa vårdkapitalister för länge sedan. Men i veckan köpte omsorgsbolaget Ambea företaget Aleris för 2,6 miljarder kronor.

Nu handlar det inte om någon glittrig klocka längre. Det här är en storaffär. Men för att förstå vad det här är för bolag får vi backa bandet lite.

Caremaskandalen

Ni kommer väl ihåg Caremaskandalen som utspelades på äldreboendet Koppargården i Stockholm? Vintern 2011-2012 avslöjades vanvården på det underbemannade äldreboendet. Gamla lämnades utan tillsyn, de fick svåra liggsår och drabbades av näringsbrist.

Skandalen växte sig så stor att Carema fick se om hela sin verksamhet. Till slut bytte man också namn på sina företag till Vardaga och Nytida och andra hemtrevligheter. Ägaren har dock hela tiden hetat Ambea.

Skandalen satte givetvis fart på debatten om vinster i välfärden. En majoritet av svenska folket ansåg att deras skattepengar skulle gå till de äldre och inte ner i fickorna på redan rika vårdkapitalister.

Detta var dock inget som stoppade Ambeas framfart. Bolaget finns numera på Stockholmsbörsen där det kontrolleras av riskkapitalbolag som jublar över företagsförvärvet.

Nordens största

Ambeas vd Fredrik Gren är jättenöjd. Nu får han sammanlagt 1800 bäddar och därmed styr han över Nordens största omsorgsbolag. Hans plan för nyförvärvet är att öka lönsamheten med 120 miljoner de närmaste två åren.
När Fredrik Gren pratar om bäddar menar han sängar för gamla och sjuka. Det är alltså de som ska bli mer lönsamma.

Även Fredrik Gren är dock lite bitter. I sju kvartal har han ökat marginalerna, det vill säga tjänat mer pengar, och ändå har börsen inte applåderat.

Det är inte lätt att vara vårdkapitalist i ett land som fortfarande bryr sig mer om människor än marginalvinster.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.


Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.