Mejla

Pernilla Ericson

Sverige är lika köpt som Donald Trump

Så Jamal Khashoggi styckades av misstag?

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

“Jag höjer min röst. Allt annat skulle vara att svika de som lider i fängelse. Jag kan tala när andra inte kan. Jag vill att du ska veta att Saudiarabien inte alltid har varit som det är nu. Vi saudier förtjänar bättre.”
Orden är journalisten Jamal Khashoggis. Mannen som klev in på ett saudiarabiskt konsulat i Turkiet och aldrig mer kom ut. På måndagen rapporterades att Saudiarabien kommer att erkänna att Jamal Khashoggi dog under förhör “som gick fel”. Det är enkelt att konstatera att alla förhör där det finns en bensåg i rummet förmodligen kommer att gå fel.

Inte ”acceptabelt” missa miljardaffär

Så vad gör då president Trump åt mordet på en journalist som hade permanent uppehållstillstånd i USA? I ena handen en mördad, styckad journalist. I andra handen miljardaffärer.
Inför pressen slår han fast att USA “inte gillar det.” Men så kommer snabbt tillägget “Men huruvida vi ska stoppa 110 miljarder dollar från att spenderas i det här landet, när vi vet att vi har alternativ, det hade inte varit acceptabelt för mig.”
Alternativen är att hitta genvägar så att vapenhandeln obehindrat kan pågå med en förtryckarstat, som därmed får bekräftat att de kommer undan med precis vad som helst. Varför skulle de tro annat? Västländerna handlar glatt vidare med landet som finansierar islamism, förtrycker kvinnor, anfaller sina grannländer, dödar meningsmotståndare, slår ner alla försök till protester och kuvar medier.

Vi handlar med Saudiarabien – näringslivet hejar på

Sverige har fingrarna i samma syltburk, oavsett borgerlig eller rödgrön regering. Den fängslade och piskade bloggaren Raif Badawi gjorde ingen skillnad. Näringsminister Damberg åker i skytteltrafik för att främja handeln med Saudiarabien, påhejad av mäktiga representanter i näringslivet.
Pengar är på alla sätt överordnat mänskliga rättigheter, det har fallet Jamal Khashoggi än en gång visat. Margot Wallström hade helt rätt. Saudiarabien är på alla sätt en medeltida diktatur.

Av: 

Pernilla Ericson

Publisert:

LÄS VIDARE

Trump har blod på sina händer

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2018

Jamal Khashoggi

Raif Badawi

Saudiarabien

Donald Trump

Sverige

Turkiet