Mejla

Pernilla Ericson

Dödsbakterier älskar när du tjatar om penicillin

Vinstjakt – frestar med onödig vård

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Janerik Henriksson/TT

På jättelika annonstavlor skriver nätläkartjänsten Kry “Hej förskolesmittor, dagissjukdomar, höståkommor och förkylningstider.” “Nämn tre saker du INTE behöver söka läkare för”, sammanfattar överläkaren och psykiatern Christian Rück på Twitter.

Vinstintresse och behovet av nöjda kunder hänger ihop, men också att uppmuntra till att söka vård i onödan. Vi kan inte springa till läkare och tjata om antibiotika stup i kvarten, så fort det svider i halsen eller febern lågar. I förlängningen är det livsfarligt. När nu privata aktörer som Kry och Min doktor tar allt större plats på marknaden är det än viktigare att påminna om.

Skördar över 33 000 människoliv

En granskning från Region Jönköpings län 2017 visade att nätläkarna förskriver antibiotika på ett oansvarigt sätt. Reglerna har skärpts, men många frågetecken kvarstår, bland annat om hur nätläkarna redovisar antibiotikaförskrivningen. Det är allvarligt.
Antibiotikaresistens skördar över 33 000 människoliv i Europa varje år. Det visar en studie som nu presenteras i vetenskapstidskriften The Lancet, rapporter SVT Nyheter.

Problemen med antibiotikaresistenta bakterier har ökat sedan 2007, enligt studien, och drabbar Europa lika hårt som den sammanlagda sjukdomsbördan av influensa, tuberkulos och HIV/aids. Kampen för att bekämpa antibiotikaresistens kommer att vara fullkomligt avgörande framåt.

Måste ha tid att bli friska

När det kommer till antibiotikaanvändningen i djurhållningen så har Sverige ett försprång. Reglerna skärps i nya EU-beslut, och där kan vi visa vägen.

Inom sjukvården är information och förebyggande satsningar på vaccinationer avgörande. Men i slutändan handlar det också om att ha tid att bli frisk. Ett symtom på ett stressat samhälle är ett där människor inte hinner eller har råd att vara sjuka, och söker snabba genvägar. Nättjänsternas framfart är ett symtom på det.

Att kämpa för trygga anställningar är också ett sätt att mota dödsbakterier.

Reporter: Pernilla Ericson

Publicerad: