En budget i kristider

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Anders Borgs tredje budget präglas av oron för en internationell lågkonjunktur. Tonen anslogs redan för en dryg vecka sedan när finansministern förklarade att han räknade med ett dramatiskt räntefall det närmaste året. Dagens finansplan fyller ut bilden.

Tillväxten nästa år beräknas stanna på blygsamma 1,5 procent. Arbetslösheten väntas stiga till 6,6 procent valåret 2010. Ändå kan finansdepartementets tjänstemän knappast fullt ut värdera effekterna av den senaste veckans turbulens på finansmarknaden.

Det känns mycket länge sedan statsminister kunde stå i riksdagens talarstol och beskriva priset på citroner som det allvarligaste problemet för svensk ekonomi.

På ett plan kan lågkonjunkturen faktiskt ha gjort finansministerns arbete en smula enklare.

Ekonomen Anders Borg kan nu med gott samvete argumentera för stimulanser till ekonomin. Kraven på att försvara statsfinanserna blir mindre när arbetslösheten - inte inflationen - är det överhängande problemet.

Därmed behöver inte heller finansministern Anders Borg uppträda lika orubbligt inför de önskemål om pengar som är varje regerings - inte minst en koalitions - naturliga tillstånd. Resultatet har avspeglats i de senaste veckornas kavalkad av utspel. Sänkt arbetsgivaravgift och en satsning på infrastrukturen till centern, en skattesänkning för pensionärerna till kristdemokraterna och ett forskningspaket till folkpartiet. För egen del kan moderaterna bland annat peka på ytterligare en höjning av jobbskatteavdraget.

Sannolikt fanns flera av förslagen redan i regeringens planering. Om satsningar ska ha en möjlighet att påverka valet om två år måste de lanseras nu. Så fungerar den politiska logiken. De sämre tiderna gör den dock lättare att motivera också i enlighet med ekonomis logik.

Den stora frågan efter dagens budgetpresentation blir ändå, kommer detta att räcka? Är det en politik för att möta sämre tider?

Svaret måste bli - knappast.

Borg berättade i går - som ett slags final på den senaste månadens utspelsparad - att avgiften till a-kassan kommer att sänkas en aning. Dessutom lindras de orimliga kvalifikationskraven.

I synnerhet det senaste är bra. Det är ovärdigt med ett trygghetssystem som i praktiken stänger ute den som är ny på arbetsmarknaden. Ändå lär inte åtgärderna räcka för att återupprätta arbetslöshetsförsäkringen. Situationen är en tickande social bomb.

Budgeten innehåller en försiktig expansion av vuxenutbildningen. En del av de resurser som dragits in återförs i en riktad satsning på yrkesutbildning. I övrigt fortsätter arbetsmarknadspolitiken att präglas av tilltron till tämligen breda subventioner. Någon aktiv arbetsmarknadspolitik för att underlätta omställning och utveckling tänker regeringen inte föra.

Det riskerar bli den bestående bilden av Anders Borgs tredje budget.

IP

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.