Tuffa tider, Odell

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Dagens industrivarsel kommer att följas av nerdragningar i andra branscher

Teckning: Robert Nyberg
Teckning: Robert Nyberg
Mats Odell.
Mats Odell.

21 oktober 2009. I går presenterade regeringen sin plan för stabilitet på finansmarknaden. En svensk tolkning av de regler som EU-ledarna lagt fast.

Staten ställer upp med garantier för att stödja de finansiella institutionerna. En stabilitetsfond ska lösa framtida problem med banker på obestånd. För bankdirektörernas del ska det bli slut på bonuskarusellen.

Finansmarknadsminister Mats Odell andades belåtenhet när han presenterade förslagen.

Fler varsel väntar

Samtidigt levererade Arbetsförmedlingen nya siffror över antalet varsel under oktober. Fram till i går hade 11 552 personer varslats om uppsägning. De flesta inom tillverkningsindustrin, många i Västsverige.

Motsvarande siffror har inte redovisats sedan krisåren i början av 1990-talet.

Dagens industrivarsel kommer så småningom att följas av nerdragningar i andra branscher. Först i tjänstesektorn, därefter inom handeln och slutligen i den offentliga sektorn.

Handfallna politiker

Även om det kan sägas att den finansiella krisen – i alla fall för dagen – hanterats politiskt gäller det inte effekterna i den verkliga ekonomin. Den som handlar om jobb, lön och räkningar som ska betalas.

De kraftåtgärder finanskrisen utlöst kontrasterar mot den politiska handfallenheten när det gäller den stundande lågkonjunkturen. Regeringen beskriver höstbudgeten som ett ”superpaket”, trots att var och en som läser finansplanen kan konstatera att ingen räknat med dagens ekonomiska tvärstopp.

Global utmaning

Den verkliga utmaningen ligger framför Anders Borg, Mats Odell och deras internationella kollegor. Det handlar om att möjliggöra utveckling för de som förlorar sitt arbete, och trygghet för alla som riskerar att göra det. Utmaningen gäller att skapa förutsättningar för nya jobb och att undvika det utanförskap som blir resultatet av en lågkonjunktur.

IP

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN