Mejla

Karin Henriksson

Skilsmässor och samer ska ta sd till riksdagen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

I helgen fick Sverigedemokraterna återigen stöd av över fyra procent av väljarna i en opinionsmätning. Ökningen ligger inom den statistiska felmarginalen, ändå spelar siffrorna roll. Fler väljer sannolikt att lägga sin röst på Sverigedemokraterna om partiet ser ut att komma in i riksdagen.

Sverigedemokraterna är i första hand ett invandringskritiskt parti, det är också den klart viktigaste frågan för partiets väljare. Den som vill hindra Sverigedemokraterna från att nå riksdagen måste bemöta dem i frågor som handlar om invandring och mångkultur. Resten av partiets politik är i ständig förändring.

Sverigedemokraterna anser själva att de behöver bredda sin politik för att bli val­bara. Genom att blanda ut invandringsmotståndet med andra frågor ska partiet bli mera rumsrent. Tidigare har villkoren för pensionärer varit en sådan fråga. Nu hoppas man att EU-motstånd kan ge en plats i Europa­parlamentet och att en lyckad EU-valrörelse 2009 ska ta partiet närmare den svenska riksdagen.

Jag ser ytterligare två frågor som kan komma att bli inslag i Sverigedemokraternas valrörelse 2010: familjepolitiken och frågan om samernas rättigheter.

Jimmie Åkesson håller sannolikt noga koll på utvecklingen under kristdemokraternas riksting nästa vecka. Om krist­demokraterna rör sig i liberal riktning hoppas Sverigedemokraterna kunna erövra positionen som Sveriges mest familjekonservativa parti.

När jag besökte Sverigedemokraternas kommunkonferens i halländska Getinge i höstas bestämde partiet att kommunal familjerådgivning för att förhindra skilsmässor skulle bli en profilfråga. I partiledningens förslag till kommunpolitiskt handlingsprogram beskrevs varje genomförd abort som ett misslyckande för hela samhället.

I debatten om en könsneutral äktenskapslag har Sverigedemokraterna ivrigt hejat fram kristna grupper som Bevara äktenskapet.

Efter valet 2006 har Sverigedemokraterna pekat ut Norrland och Stockholm som strategiskt viktiga områden. I norra Sverige har partiet hittills haft svårt att få gehör för sitt invandringsmotstånd.

Lokala partiföreträdare har nu i stället valt att rikta sin ilska mot samerna. På Sverige­demokraternas senaste riksårsmöte beslutade partiet, efter initiativ av lokalföreningen i Härjedalen, att ta fram ett glesbygds­politiskt program till valrörelsen 2010. Man vill bland annat inskränka renägande samers rätt till mark.

Samernas riksförbund tog nyligen ett steg mot en stämning av svenska staten eftersom man vill få fastställt att det är samerna som äger rätten till jakt och fiske inom det samiska området.

Skulle frågan som samernas rättigheter hamna på den politiska dagordningen kan Sverigedemokraternas strategi för att vinna väljarstöd i Norrland visa sig vara skrämmande vältajmad.

Av: 

Karin Henriksson

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Joakim Jakobsson