Telefonsamtal och mejl kommer att kontrolleras

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

27 MAJ 2008. Dagen före sommarlovet väntas riksdagen ge Försvarets radioanstalt (FRA) rätt att kontrollera våra telefonsamtal, sms och mejl. Förslaget innebär att FRA kan gå in och lyssna eller läsa av allt vi skickar över Sveriges gränser.

Tanken är att FRA ska söka efter kodord i vår trafik. Det kan vara ord som ”bomb” eller kanske något mer raffinerat, som ”triacetrontriperoxid*”. Om tjänstemannen på FRA fångar upp något av de kodade orden i ett mail, kan han fiska upp hela meddelandet och kopiera det så att det kan granskas.

Alla kan granskas

Då spelar det ingen roll om avsändaren är terrorist eller jobbar i en parfymaffär.

Enligt det nya systemet ska alla kunna granskas, även de som inte är misstänkta för något brott. Det räcker med ord.

Förslaget är givetvis kontroversiellt. Det var uppe i riksdagen redan för ett år sedan, men då sköts det på framtiden efter protester från oppositionen.

Ett år senare försöker regeringen driva igenom förslaget på nytt. Riksdagen kommer att rösta om avlyssningen den 17 juni, sista dagen innan ledamöterna går på sommarlov.

Tystar motståndare

Den här gången har man till och med tystat centerpartiets Fredrick Federley, som varit emot avlyssningen.

Han vill inte ställa upp på en intervju för Ekot, kon-

sekvenserna av att inte följa partilinjen blev för jobbiga, undslipper han sig.

Rättning i ledet, alltså.

Oppositionen är fortfarande emot förslaget.

–?Ingenting har förändrats, säger försvarsutskottets ordförande Anders Karlsson (s). Vi har lagt samma reservation som förra året. Vi vill fortfarande ha klarhet när det gäller integritetsskyddet, men regeringen lämnar samma frågetecken som förra året.

Förslaget är givetvis en kränkning mot integriteten. Det kommer att drabba alla svenskar, kanske främst de med utländsk bakgrund som ringer hem till släkten. Nu förvandlas de till övervakningsobjekt. Det är ett stort steg, övergången från övervakning av misstänkta till övervakning av alla.

Enligt regeringens förslag ska försvarsunderrättelseverksamheten anpassas från ”yttre militära hot” till bara ”yttre hot”.

Hoten kommer inte bara från fienden, utan också från organiserad brottslighet och terrorism.

En kontrollstat

Propositionen är skriven tiden efter den 11 september och i en rädsla som är begriplig. Men den får inte regera framtiden. En kontrollstat där alla kan misstänkas skapar bara osäkerhet och rädsla. Och målgruppen för spaningen, fienden, terroristerna och de grova brottslingarna, de hittar bara nya ord och nya kontaktvägar. Koncentrera spaningen på att fånga in dem.

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.