Mejla

Anders Lindberg

Reepalu trampar runt i klaveret

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Ilmar Reepalu (S) är en av Sveriges mest kända kommunalpolitiker. Han har styrt Malmö sedan 1994. Nu har han hamnat i den nationella politiska hetluften igen.

Bakgrunden är att hatbrotten mot judar i Malmö har ökat. Särskilt efter den senaste konflikten i Gaza. Reepalu har försökt förklara och släta över istället för att tydligt slå fast att hot och våld mot judar i Malmö är oacceptabelt.

Han har även kommit med en rad märkliga uttalanden. Det senaste är att judiska församlingen skulle vara infiltrerad av Sverigedemokraterna, något han sedan har fått ta tillbaka.

Tidigare har Reepalu kommenterat kritik med att den "israeliska lobbyn" aktivt tillskriver honom uppfattningar.

Reepalu klagade i Sveriges radio i fredags på att ingen ställer följdfrågan: vad menar du? På så sätt anser han missuppfattningar om hans syn på judar skulle kunna redas ut.

Låt oss därför ställa den följdfrågan. Vad menar Ilmar Reepalu med att prata om den "Israeliska lobbyn"?

Föreställningen om judar som i hemlighet försöker styra och ställa är inte direkt ny. Även tanken att de verkar genom media har vi hört förut.

Faktum är att just detta är en av antisemitismens mest långlivade vanföreställningar. Denna diffusa och dolska judiska makt återkommer från medeltidens progromer via den ökända förfalskningen Sion vises protokoll och 1900-talets judeförföljelser till 2000-talets näthat.

Ständigt dessa konspirerande judar. Riktigt varför de skulle konspirera mot just Ilmar Reepalu är höljt i dunkel. Liksom varför han själv ständigt återkommer till detta.

Ilmar Reepalu borde ta hotbilden mot judar i Malmö på allvar och sluta försöka förklara bort saker. Det räcker med konstiga uttalanden nu.

I fredags uttalade sig president Barack Obamas sändebud mot antisemitism Hannah Rosenthal i frågan. Hon kallade Reepalus språkbruk antisemitiskt. Tidigare har Judiska centralrådet framfört liknande kritik.

Det som händer är en belastning för Socialdemokraterna. Reepalu själv verkar dock inte förstå kritiken. Han känner sig missförstådd och trampar vidare i klaveret.

Det håller inte.

Av: 

Anders Lindberg

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Anders Lindberg