Mejla

Jonna Sima

Pridefestivalen: Party och politik

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Festival som splittrar En intern kritik mot Pride har vuxit fram de senaste åren. Vissa anser att Pride borde bli mindre kommersiell – andra anser att Pride borde vara som nästan vilken festival som helst.

LEDARE

Temat på årets Pridefestival är ”Tillsammans”. Arrangörerna hoppas på en festival som förenar hela hbtq-rörelsen. Det är kanske inte så konstigt.

Det politiska tonläget i debatten kring Pride har skruvats upp de senaste dagarna. I Svenska Dagbladet och i Sydsvenskan har det skrivits att Pride blivit kidnappad av vänstern och att vänsterextremismens skugga vilar över festivalen. Bland annat ska liberaler ha portats från Uppsala Pride och borgerliga partier ha mötts med glåpord vid Göteborgs Pride i år.

Rädslan finns fortfarande kvar

Men det finns också intern kritik som har vuxit med åren och orsakat splittring inom hbtq-rörelsen.

Vissa anser att Pride borde bli mindre kommersiell och mer politiskt radikal. Andra anser att Pride bör vara som nästan vilken festival eller stadsfest som helst. Till den senare gruppen hör festivalchefen Alf Kjeller som i senaste numret av tidningen QX säger att Pride ”ska vara en arena för hela communityt, vi ska inte vara politiska”.

Även om Pride ända sedan starten i slutet på 1990-talet framför allt har varit en fest och ett synliggörande av gayrörelsen, går dess politiska dimension inte att förbise. Mycket har förändrats till det bättre för hbtq-personer de senaste 15 åren, men fortfarande löper de ökad risk för psykisk ohälsa och att bli utsatta för våld och diskriminering.

Trots alla folkliga homopar som Eva och Efva, Jonas och Mark eller Anja och Filippa är det fortfarande ingen självklarhet för samkönade par att åka kollektivt en helgkväll, eller att ens hålla handen på stan. Rädslan för att bli utsatt för våld och kränkningar är för stor för det.

45 000 besökare väntas

Enligt Stockholmspolisen kommer det konkreta hotet mot Pride i år från högerextremt håll. Sam­tidigt som Prideparaden på lördag ska de internationella högerextrema och antimuslimska rörelserna English Defence League och Stop Islamization of Nations (SION) hålla en manifestation. Polisen i Stockholm har av den anledningen höjt säkerhetsbevakningen.

Pridefestivalen är – och måste fortsätta vara – Sommarstockholms stora folkfest. I veckan väntas 45 000 besökare ta sig till Prideparken i Tanto för att gå på seminarier, festa och titta på Euro­vision-vinnaren Loreen.

Att stå upp för rätten att vara olika och att göra det med stolthet kommer aldrig att vara okontroversiellt. Därför kommer Pride alltid vara både fest och politik.

Av: 

Jonna Sima

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Pride

Hbtq