M är inget mittenparti

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Är det något som retar mig med regeringen så är det att de inte står för sin egen politik. Gång efter annan säger de en sak och gör något annat.

Anders Borg är bekymrad över att rika blir rikare och att fattiga blir fattigare i Sverige. Hans uttalande måste vara svenskt rekord i hyckleri. Är det något som Anders Borgs politik har lett till så är det just att medvetet öka de ekonomiska klyftorna.

När Fredrik Reinfeldt till­trädde som ­moderatledare kritiserade han sin tidigare ­kollega Bo ­Lundgren för att hans skatte­politik skulle gynna höginkomst­tagarna.

I mars 2004 skrev Reinfeldt en artikel på DN Debatt om att ­­låg- och medelinkomsttagarna ­borde prioriteras. Han kritiserade att den rikaste tiondedelen av svenska folket skulle få 50 procent av alla skattesänkningar, vilket den tidigare moderata politiken skulle ha inneburit. Sedan gjorde Reinfeldt precis tvärtom mot vad han sa. Med hans skattepolitik har i stället den rikaste tiondedelen fått 60 procent av alla skattesänkningar. Och en enda procent av ­befolkningen – de som verk­ligen redan är allra rikast – har fått 25 procent av alla skattesänkningar. Att skattesänkningarna går till de mest förmögna kan både SCB och riksdagens utredningstjänst bekräfta.

I praktiken har regeringens ­politik medfört att de som har det allra svårast, sjuka och ­arbetslösa, som många gånger bor i miljonprogrammets ­lägenheter, har fått betala för nya ­bilar, båtar och Thailandsresor till människor som bor

i innerstan eller villor i de ­finaste förorterna i våra stor­städer. 

Den här cyniska högerpolitiken har Moderaterna försökt dölja på olika sätt, utöver ­bluffen om att det skulle vara låg- och medelinkomsttagarna som tjänar mest på skattesänkningarna. De påminner ständigt om att de vill ­behålla Las, ­lagen om anställningsskydd, som ett politiskt alibi för att de skulle gå mot mitten, trots att det bara handlar om en enda fråga.

Moderaterna kallar sig arbetarparti samtidigt som de har ­genomfört stora försämringar för medlemmarna i fackföreningarna. Sedan blir det nästan komiskt när de uppmanar sina medlemmar att strunta i kostymerna för att komma i från överklass-stämpeln.

Liksom i andra länder som styrs av högerregeringar, ökar de sociala och ekonomiska ­klyftorna i Sverige. Faktum är att vi i modern tid aldrig har haft en regering som drivit en så kraftig högerpolitik.

De ”nya” Moderaterna gick inte mot mitten, utan till ­höger om de gamla. Det är hög tid att avslöja vad regeringen egent­ligen gör och genomskåda ­Anders Borg när han låtsas vara bekymrad över sin egen ­politik.

Thomas Bodström

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.