Mejla

Anders Lindberg

Kalla det stum diplomati istället

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Idag kan Aftonbladet avslöja att det, enligt Eritreas president Isaias Afwerki, inte existerar någon "tyst diplomati" för att få journalisten Dawit Isaak fri.

– Nu är det ju tyvärr så att det finns väldigt mycket vi gör som vi inte kan tala om, sa Carl Bildt till Aftonbladet i september förra året.

Han befann sig då i FN i New York och påstod att han "nästan varje dag" tog upp frågan om Dawit Isaak vid sina möten.

Det kanske var sant, kanske inte.

Men Dawit Isaak greps 23 september 2001 och har snart suttit fängslad i 11 år. Den strategi Bildt valt har uppenbarligen inte fungerat särskilt bra.

Kanske borde det kallas "stum diplomati" istället, så tyst att den helt tappat talförmågan. Till och med i det fördolda.

"Tyst diplomati" har annars djupa rötter i svensk utrikesförvaltning. Ibland har det fungerat, ibland inte. Som ett litet land har Sverige aldrig haft särskilt mycket kraft att sätta bakom orden. Bättre då att samtala, betona goda relationer och försöka lösa problem bakom stängda dörrar. Då tappar ingen ansiktet och alla kan se sig som vinnare. Medial uppmärksamhet har bara varit till problem.

Men utanför utrikesförvaltningen har världen förändrats.

Sverige är medlemmar av Europeiska unionen. Det ger en helt annan kraft, inget land har råd att på allvar göra sig ovänner med EU. Detta borde utnyttjas bättre av Sverige i fallet Dawit Isaak.

Även det mediala landskapet har förändrats. Den arabiska våren visade att även diktatorer kan falla till följd av folkligt och medialt tryck. Eritrea är inget undantag och det går att sätta politiskt tryck på diktatorn Isaias Afwerki på fler sätt än hemliga samtal.

Det finns också fler exempel än Dawit Isaak där den tysta diplomatin inte fungerat som det är tänkt. Som grannlandet Etiopien där de båda svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson fortfarande sitter fängslade.

Regeringen bör ställa sig frågan om en strategi som inte fungerat i snart 11 års tid för att få Dawit Isaak fri plötsligt kommer att leverera ett annat resultat. Eller om det är läge att bryta tystnaden.

Av: 

Anders Lindberg

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Anders Lindberg