Ledare

Nu ska kritiska röster tystas

Av: 

Jonna Sima

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

I dag kom beskedet: punkaktivisttrion Pussy Riot fälls för huliganism.

Den juridiska utgången var väntad.

Försvarsadvokaterna till 22-åriga Nadezjda Tolokonnikova, 24-åriga Maria Aljochina och 30-åriga Jekaterina Samutsevitj menar att domen inte har beslutats i domstolen – utan på högsta politiska ort i Kreml.

De tre unga kvinnorna kommer nu troligen få avtjäna ett fängelsestraff för att ha framfört en punkig protest mot Vladimir Putin i Moskvas Frälsarkatedral. Rättegången har pågått i tre veckor och följts av en hel värld. Ingen kan undvika att imponeras av kvinnornas kaxighet och styrka som de visat från den glasvägg de suttit bakom i rättsalen.

I dag hade hundratals moskvabor samlats utanför domstolen för att manifestera sitt stöd. När oppositionspolitikern Alexey Navalny gick in i byggnaden möttes han med jubel och applåder. Domen mot Pussy Riot visar att Putin-regimen drar åt tumskruvarna på sina kritiker. Men det Ryssland som Vladimir Putin den här gången möter som president är inte exakt samma land som när han sist var statschef (2000-2008).

Sedan förra hösten – då Putin meddelade att han återigen ställde upp som presidentkandidat – har den ryska oppositionsrörelsen vuxit i styrka. I Ryssland är yttrande- och tryckfriheten begränsade. Tv-mediet är fortfarande den dominerande informationskällan och det kontrolleras i stor utsträckning av staten. Inför valet fick Putin tio gånger så mycket tv-tid som de övriga kandidaterna tillsammans. Men det är via webben som allt fler får sin oberoende information. Sociala medier som Twitter, Facebook och YouTube är viktiga informationskanaler för den politiska oppositionen. Regimen försöker nästan desperat angripa de nya kommunikationsmedlen genom att till exempel köpa oppositionens webbplatser.

I juli röstade parlamentet för en lag som ger regeringen möjlighet att stänga vissa sajter.Videoklippet på Pussy Riots kyrkframträdande från i februari har setts av tusentals på nätet. Att dessa tre kvinnor nu straffas är en markering från Putin-regimen. Den som utmanar makten kan förvänta sig nyckfulla och förödande repressalier.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!