Kungen borde bli pensionär

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Motstridiga uppgifter Kung Carl XVI Gustaf har hela tiden hävdat att han inte var inblandad i Anders Lettströms affärer med den undre världen. Men I Aftonbladet i söndags klev Daniel Webb och Milan Sevo fram med en faktura som visar på motsatsen.
Foto: ANDREAS BARDELL, URBAN ANDERSSON
Motstridiga uppgifter Kung Carl XVI Gustaf har hela tiden hävdat att han inte var inblandad i Anders Lettströms affärer med den undre världen. Men I Aftonbladet i söndags klev Daniel Webb och Milan Sevo fram med en faktura som visar på motsatsen.

LEDARE

6 DECEMBER 2011. Kungens kris

Nu får det vara nog med kungliga klavertramp. Det börjar bli dags att dela ut högafflar till folket och tåga mot slottet.

Bildligt alltså. Det var länge sedan bondeuppror satte monarker i gungning. Upproren blev till valrörelser och enväldet till demokrati.

Men kungen är kvar, ett slags politiskt fossil från tiden då vi inte var medborgare utan undersåtar. Och kungen gör som kungen vill.

För lite mer än ett år sedan gavs boken ”Den motvillige monarken ut” och ordet ”kaffeflicka” gjorde entré i svenska språket.

Vännen fick skulden

Det blev inte bättre när påstådda älskarinnan Camilla Henemark talade ut i Expressen. Eller av Aftonbladets avslöjande att kungens vänner anlitat gangster­ledaren Milan Sevo och hans livvakt ­Daniel Webb för att få porrklubbsägaren Mille Markovic att dementera bokens uppgifter.

Den som fick skulden för förhandlingarna med maffian var kungens nära vän Anders Lettström. Kungen dementerade all kunskap i en intervju med TT. Därmed var bladet vänt.

Tills nu.

I helgen kunde Aftonbladet publicera bandinspelningar där Anders Lettström uppger att han hållit kungen informerad.

Lettströms egen förklaring är att bandinspelningarna manipulerats. Något som motsägs av expertis på området.

Aftonbladet har dessutom kunnat ­publicera fakturan kungavännerna ska ha betalat för Mille Markovics dementi.

Oacceptabelt att vägra svara

Kungen är en av Sveriges tyngsta makthavare. Både informellt genom de värderingar och ideal han sprider och genom de uppgifter han utför som statschef.

Han har från början hanterat skandalen som om den inte berör honom. Han har ”vänt blad” och talat med drottningen om saken.

Men kungens leverne är ingen privatsak. I synnerhet inte om han försätter sig i situationer som öppnar upp för utpressning eller befinner sig i någon slags ­närhet till kriminella kretsar.

Därför är det helt oacceptabelt att kungen vägrar svara på frågor om vad han gjort och inte gjort.

Regerar på övertid

Även om kungen grundar sin ställning på ålderdomlig blodsmystik är han likafullt i förtroendebranschen.

För varje nytt avslöjande blir förtroendet allt mer skadat. Någonstans går gränsen när alla skandaler kommer i vägen för kungens möjlighet att utföra sitt ämbete.

Efter ett år av kungaskandaler som avlöst varandra är gränsen passerad. Kungen regerar på övertid. Det är dags att han frivilligt går i pension.

Visar det sig dessutom att han ljugit om kontakterna med kriminella bör riksdagen ta upp frågan om att avsätta honom.

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.