ÅSIKT

Bildt och Björling mörkar om Saudi

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: SVEN ÅKE HAGLUND
VAPNEN SKÖRDAR OFFER Försäljningen av pansarroboten Bill är bara en del av samarbetet med Saudiarabien. Hittills har de olika affärerna bara skördat ett offer – nyligen avgångne försvarsministern Sten Tolgfors – men det finns fler som är minst lika insyltade.

avAnders Lindberg

LEDARE

26 april 2012. Saudiaffären

Saudiaffären är lite som ett politiskt kinder­ägg, tre skandaler i en. Först ­själva grundskandalen, att Sverige i hemlighet, med hjälp av bulvanbolaget SSTI, skulle hjälpa Saudiarabien att bygga en vapenfabrik. Sedan regeringens alla halv­sanningar och rena lögner för att mörklägga hela affären. Slutligen frågan om ­vapenexport till Saudiarabien.

Den sista frågan, och i vidare mening frågan om vapenexport till diktaturer, är i praktiken ofarlig för regeringen. Socialdemokraterna tycker nämligen som ­Moderaterna. 

I går avslöjade Svenska Dagbladet att samarbetet med Saudiarabien sträcker sig ända tillbaka till Olof Palmes tid som statsminister.

En har gått – två är kvar

Att Sverige säljer vapen till en av världens hårdaste diktaturer var en dålig idé från början. Att samarbetet pågått under minst 25 år gör inte saken bättre. Varken socialdemokrater eller moderater har särskilt mycket att var stolta över.

Men alla är inte lika goda kålsupare. Turerna kring själva vapenfabriken och regeringens försök till mörkläggning är en rent borgerlig affär. Närmare bestämt en affär som berör tre ­ministrar; den redan avpolletterade försvarsministern Sten Tolgfors, handels­minister Ewa Björling och utrikesminister Carl Bildt.

Två av de ansvariga sitter kvar i regeringen och har hittills klarat sig undan en hårdare granskning.

En i raden av halvsanningar

Den 11 april var det debatt i riksdagen om Saudiaffären. Då hade försvarsminister Sten Tolgfors redan avgått och regeringen företräddes av Carl Bildt.

Enligt Bildt har alla lagar och regler följts och han kallade vapenfabriken för en ”hägring”.

Det är ytterligare en halvsanning i raden. Bulvanbolaget SSTI startades av Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, för att sköta kontakterna med Saudi­arabien. Enligt uppgift kom pengarna i form av kontanter från Militära underrättelsetjänsten, Must, som sedan fick tillbaka pengarna från FOI.

Låter det som lagar och regler följts? Nja. Om man ska vara petig är det dessutom förbjudet för FOI att starta företag utan regeringens tillåtelse.

Precis lika inblandade

Ewa Björling erkände i måndags att hon känt till bulvanbolaget SSTI i hela två år, tvärtemot vad hon försökt hävda hittills. Myndigheten, ISP, som godkände exporten av vapenfabriken ligger under henne. Dessutom var hon föredragande när frågan var uppe i regeringen.

Det både Bildt och Björling försöker mörka är att regeringen hela tiden varit informerad.

Skandalen har redan krävt en försvarsministers avgång. Men Bildt och Björling är precis lika inblandade som Tolgfors.

Än så länge har de kommit alldeles för lätt ­undan.