Juholt måste stå upp för mångfald

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

pratkvarn Det räcker inte med prat om det starka samhället, Håkan Juholt måste visa att socialdemokratin väljer öppenhet och tolerans som den enda vägen för att nå dit.
pratkvarn Det räcker inte med prat om det starka samhället, Håkan Juholt måste visa att socialdemokratin väljer öppenhet och tolerans som den enda vägen för att nå dit.

26 NOVEMBER 2011. Mångfald

”Juholt in – invandrarna ut” har tidskriften Arena som rubrik på en artikel i sitt senast nummer. Socialdemokraterna nämner inte integration och omvärld längre, skriver Devrim Mavi.

”Han är inte besjälad. Han tar inte upp frågorna”, säger statsministern samtidigt i en intervju i Sydsvenskan, angående ­Juholts engagemang mot ­rasism.

Just ”besjälad” kan väl dock knappast statsministern heller anses vara, hans kyla och frånvaro efter Utøya-massakern ­talade sitt tydliga språk. Den värsta attacken på mångfald och det moderna Skandinavien sedan andra världskriget. Och var fanns Fredrik Reinfeldt?

På semester.

Börjar sjunga med

Men visst, det är bra och betydelsefullt att Reinfeldt markerar mot Sverigedemokraterna och deras människosyn. Det behövs särskilt i en tid när högern över hela Europa kapitulerar för ­rasismen.

Men det är inte bara högern. På de internationella konferenser där Europas socialdemokrater brukade diskutera globalisering, öppenhet och tredje vägen hörs de senaste åren röster om att man i stället bör börja sjunga med i det främlingsfientliga bakgrundsbruset. En adlad professor vid namn Maurice Glasman talar i Storbritannien om för ­labourledaren Ed Miliband att socialdemokrati bör handla om familj, flagga och fosterland. Samme Ed Miliband som är bästis med Håkan Juholt.

Bör vi oroa oss?

Juholt måste åtgärda

Bristen på ledande företrädare med utländsk bakgrund inom dagens svenska socialdemokrati är naturligtvis djupt problematisk. Håkan Juholt måste åtgärda den.

På samma sätt var den främlingsfientliga testballongen om att införa temporärt medborgarskap naturligtvis helt oacceptabel.

Fredrik Reinfeldt säger i Sydsvenskan att han saknar Mona Sahlins antirasistiska engagemang. Och visst, Sahlin hade aldrig snubblat i en fråga som det temporära medborgarskapet. Inte heller gällande idéer som Reinfeldts gamla förslag om att införa ”svenskkontrakt”, för den delen.

Ingen tvivlade på Sahlins engagemang. Men hur var det med sammanhållen politik? Det är trots allt Sahlin-åren som har lagt grund till den stora juholtska förvirringen på de flesta plan.

Dags att ”göra”

Håkan Juholt är bra på att prata om det starka samhället. ­Mona Sahlin var bra på att prata om öppenhet och tolerans. Men det är bara när socialdemokratin lyckas förklara varför det starka samhället är en förutsättning för öppenhet och tolerans som den är framgångsrik.

Och inte bara prata: göra.

Särskilt när man möts av en borgerlighet som menar att höjden av antirasistiskt engagemang är att sänka lönerna och avskaffa anställningstrygg­heten.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.