Eva Franchell

Stockholm är värre än Malmö

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

INTE SVART ELLER VITT Malmö är en segregerad stad som är hårt drabbad av fattigdom och mord. Men det är egentligen farligare att bo i Stockholm där fler våldsbrott begås, och segregationen är värre då de fattiga invånarna bor ute i förorter.
INTE SVART ELLER VITT Malmö är en segregerad stad som är hårt drabbad av fattigdom och mord. Men det är egentligen farligare att bo i Stockholm där fler våldsbrott begås, och segregationen är värre då de fattiga invånarna bor ute i förorter.

Ilmar Reepalu skyller Malmös problem på Mona Sahlin. I tv-programmet ”Uppdrag granskning” säger han att det var Mona Sahlin som lät nytillkomna flyktingar bosätta sig var de ville. Han menar upprört att det var hennes fel att så många invandrare kunde välja att flytta till just Malmö.

Malmös socialdemokratiske kommunalråd Ilmar Reepalu börjar få en lätt rättshaveristisk ton. Under senare tid har han trasslat in sig i resonemang som låtit både rasistiska och antisemitiska. På måndag kommer partiledaren Stefan Löfven att träffa företrädare för Judiska centralrådet för ett resonemang om de märkliga uttalandena. Det är bra att parti-ledningen tar tag i problemet Reepalu.

Malmö – ett varnande exempel

Själv tycker Ilmar Reepalu säkert att han bara försökt försvara Malmö. I tv-inslaget säger han att mediernas bild av Malmö är våldsamt överdriven. Men i samma stund får vi se hur ett par unga killar bromsar in bilen på Rasmusgatan i stadsdelen Seved.

– Är det du som är Ilmar Reepalu? Jag har hört jävligt mycket skit om dig. Fuck you, håll käften.

– Är det mitt fel att det är bus i den här staden?

Ilmar Reepalu brusar upp igen. Och kanske är det just den här scenen som bäst beskriver problemen i Malmö. Södra innerstaden, Seved och Rosengård ligger så centralt. I Malmö blir klassklyftorna synliga för att allting ligger så nära.

Malmö är ingen stor stad, men den är segregerad och det är några fattiga stadsdelar som drar upp statistiken. En tredjedel av alla barn växer upp i fattigdom. Var fjärde niondeklassare saknar gymnasiebehörighet. Arbetslösheten ligger på 14 procent och det är nästa dubbelt så högt som i resten av landet. Malmö har dessutom åtta ouppklarade mord så det är inte konstigt att bilden av den livsfarliga staden etsat sig fast.

En bild som inte minst Sverigedemokraterna utnyttjat till bristningsgränsen. De sliter hårt på Malmö som det varnande exemplet.

En annan ton i debatten krävs

Men egentligen är det farligare att bo i Stockholm. Enligt Brottsförebyggande rådet begås det fler våldsbrott i Stockholm och segregationen är egentligen värre för där bor den fattiga befolkningen i förorter långt från Stureplan.

I Malmö kan människor med olika bakgrund mötas på gatan och i affärerna. Och som Danina Mahmutovic säger i ”Uppdrag granskning”:

– Det är inte så mycket streckkoder i Malmö, här kan man pruta lite.

Malmö är en självständig stad, en kunskapsstad och den kan bli Sveriges mest integrerade stad eftersom den helt enkelt har förutsättningar att bli det.

Men det kräver givetvis en helt annan ton i debatten om Malmös framtid.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN