Mejla

Ingvar Persson

EU behöver inte det här gänget

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Just nu skulle EU och unionens ­institutioner verkligen behöva stärka sitt förtroende hos medborgarna. Återhämtningen efter finanskrisen går allt sämre. I Stor­britannien är en folkomröstning om ­utträde utannonserad och över hela kontinenten tar populister och högerextremister allt större plats.

Det är i den situationen EU i går fick en ny regering, eller kommission som det heter i det här sammanhanget.

Efter en process av förhör, kohandel och ­hårda nypor fick luxemburgaren Jean-Claude Junker igenom sitt förslag och parlamentet godkände kommissionen, nio kvinnor och 18 män.

Resultatet är inte vackert.

■ ■ ■

Ansvaret för klimatarbetet går till spanjoren Miguel Arias Cañete, känd för sina försänkningar i oljeindustrin. Miljöfrågorna ska skötas av maltesen Karmenu Vella, trots att Malta ­knappast gjort sig känt för sitt miljö­engagemang.

Reformeringen av finansindustrin läggs på britten Jonathan Hill, direkt från det London där finansindustrin förbereder sig att skjuta alla regleringar i sank.

Så där skulle vi kunna fortsätta, men det mest upprörande är ändå att ­ungraren Tibor Navracsics får ansvaret för kultur och utbildning.

■ ■ ■

Det går att ifrågasätta om dagens Ungern ska betecknas som en demokrati. Navricsics har ingått i den högerregering som begränsat domstolarnas frihet, strypt de fria medierna och ­skrivit om vallagen för att försäkra ­fortsatt maktinnehav.

Nu får han alltså ansvar för kultur och utbildning, i hela Europa. Och hade Junker fått sin ursprungliga vilja ­igenom hade han dessutom styrt över medborgarskapsfrågorna.

Europa behöver en politisk ledning för att möta de problem unionen står inför. Men vi behöver inte den här ­kommissionen.

Reporter: Ingvar Persson

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN