Ge inte rasisterna makt över Sverige

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Kom ihåg varför ingen vill samarbeta med SD

Inte som andra partier Sverigedemokraterna har rötter i nazismen och bygger sin politik på ett "vi och dom"-tänkande.
Foto: Kaliber/SR och LOTTE FERNVALL
Inte som andra partier Sverigedemokraterna har rötter i nazismen och bygger sin politik på ett "vi och dom"-tänkande.

Så föll regeringens budget. Underbart är kort.

Regeringen tänker utlysa extra val den 22 mars nästa år. Det så kallade "supervalåret" blir snarast ett "hypervalår" med tre nationella val inom loppet av tio månader.

Foto: STEFAN JERREVÅNG
Protest "Inga rasister på våra gator"

Genom att tillsammans med Sverigedemokraterna fälla regeringens budget har de borgerliga partierna ritat om kartan i svensk politik.

Ända sedan innan valet 2010 har den borgerliga linjen varit att det största blocket ska få regera. Nu faller den principen.

Därmed faller även det förhållningssätt som fanns för att hålla Sverigedemokraterna borta från inflytande.

Rasister

Det är viktigt att komma ihop varför övriga partier inte vill samarbeta med Sverigedemokraterna. Partiet är det parlamentariska uttrycket för den rasism som finns i Sverige och de har byggt upp en rörelse på nätet för att trakassera meningsmotståndare.

Sverigedemokraterna har sina rötter i de nazistiska grupper som fortsatte verka efter andra världskriget och deras företrädare avslöjas återkommande med grova rasistiska uttalanden i olika sammanhang.

Norge och Danmark

I dag släppte de borgerliga partierna en testballong i Expressen om att de vill försöka bilda en ny alliansregering. Det ger intryck av att detta hela tiden legat i korten.

Principen om att största block skulle få regera landet gällde bara så länge alliansen var större än de rödgröna.

I Norge och Danmark är Sverigedemokraternas systerpartier en del av borgerligheten. Beslutet i dag att fälla regeringens budget öppnar för samma utveckling i Sverige.

Önsketänkande

De borgerliga partierna har konsekvent vägrat att ta emot Stefan Löfvens utsträckta hand. I går gick de visserligen till förhandlingarna på Rosenbad men sa redan i förväg till media att de inte tänkte förhandla.

Samarbete över blockgränsen framstår just nu mest som önsketänkande.

För Stefan Löfven fanns inte så många alternativ framför att utlysa extra val och låta svenska folket lösa upp det helt låsta läget.

Höga insatser

Ett extra val är ett stort risktagande för alla. Hur det politiska läget ser ut i mars nästa år vet vi inte så mycket om och det är långt ifrån säkert att ett val öppnar de låsningar som finns.

Samtidigt stor ovanligt mycket på spel. Om vi inte vill ha en utveckling som i Norge och Danmark där främlingsfientliga partier på allvar har kunnat påverka politiken behöver de rödgröna egen majoritet.

Och även om de borgerliga partierna verkar ha glömt varför Sverigedemokraterna bör isoleras kommer nog deras väljare ihåg det.

Anders Lindberg

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN