Mejla

Eva Franchell

De bryter ihop – på Arbetsförmedlingen

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: TT

Det är självmordshoten som ökar.

Varje dag hotas tjänstemän på våra större myndigheter. De jobbar på Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Kronofogden och Skatteverket. Det handlar om myndigheter där personalen ofta tvingas ge negativa besked till människor.

De som just fått sin personliga ekonomi raserad kan givetvis bli både ledsna och arga.

Vi lever fortfarande med Alliansens politik och den innebär att det ska svida för den som blir sjuk eller arbetslös. Det kan vara lätt för en avsutten moderat­minister att anse att folk måste anstränga sig lite mer. Men för den personal som ska leverera det negativa beskedet kan a­rbetssituationen bli jättejobbig.

”Lever på avgrundens rand”

Dagens Nyheter har kartlagt hot mot tjänstemän och det kan handla om allt från hot om att komma tillbaka och slå ihjäl tjänstemannen till hot om självmord. De rena våldshoten har dock minskat något medan hoten om självmord har ökat. Det är Arbetsförmedlingen som får ta emot flest hot och säkerhetschef Joel Isensköld konstaterar att den psykiska ohälsan verkar öka.

– Lever man på avgrundens rand har man lättare att ta till den här typen av hot, säger han.

Människor kommer förnedras

I takt med att hoten ökar har miljön på myndigheterna dessutom blivit mindre välkomnande. En arbetslös möts i dag av misstänksamhet, säkerhetsvakter och låsta dörrar.

Miljön är dålig, men det är politiken som är värst. Tack vare Sverigedemokraterna kommer de arbetslösa även i fortsättningen att skickas till socialen. Sjuka tvingas gå till Arbetsförmedlingen. Människor kommer att förnedras och det är tjänstemännen som sitter emellan.

Men som förre moderate socialförsäkringsministern Ulf Kristersson sa: ”Vi kan inte avstå från politiska beslut bara för att hot och våld kan öka”.

Det är en omänsklig politik som tillåts fortsätta.

avEva Franchell

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM