ÅSIKT

Avreglerade apotek ger oss leverskador

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Snart kan det vara förbi med att köpa Alvedon i snabbköpet.
LEDARE

Det handlade om att "möjliggöra för människor att skaffa nässprej eller kanske Alvedon, beroende på vad expertisen säger, också på Ica eller Konsum", lät socialminister Göran Hägglund meddela i riksdagen i januari 2009.

Det var så där det lät, inför att apoteksmarknaden skulle avregleras i november för fem år sedan.

Tillgänglighet! Fler apotek! Billigare medicin! Och kanske framför allt: möjligheten att kunna köpa huvudvärkstabletten Alvedon på Ica.

Förtroendet vittrar

Varningar om prischock och oligopol viftades bort. Apoteken skulle bort, det var ett ideologiskt mycket viktigt projekt för den då ganska färska högerregeringen.

Apoteksmonopolet kallades av borgerliga opinionsbildare nordkoreanskt och finansmannen Mats Qviberg vädjade i en krönika om "perestrojka" efter att han fått köa för att köpa Alvedon.

Och nu står vi här.

I glesbygden har apotek lagt ned. Mycket få nya apotek har öppnats på orter som tidigare inte hade några apotek. I våra storstäder har det öppnat mängder av nya, även om de mest liknar sminkaffärer och glasskiosker. Priserna på receptfria läkemedel har inte sjunkit, utan i en del fall ökat dramatiskt. Farmaciförbundet har larmat om att arbetsmiljön och kundsäkerheten försämrats.

Konsumentverket har rapporterat att svenskarnas förtroende för apoteken har sjunkit eftersom man upplever att apotekspersonalen ger sämre råd, sämre stöd och sämre information i dag än tidigare. Enligt regeringens egen utredning har det blivit svårare att få tag i receptbelagda mediciner inom rimlig tid.

Apotek som i dag ägs av riskkapitalister slussar i hemlighet stora pengabelopp till skatteparadis. Sedan låtsas de som att ­apoteken går dåligt och får miljon­subventioner av staten.

Alvedon stoppas

Göran Hägglund har dessutom hemligstämplat hur mycket pengar privatkapitalister och andra betalade när de köpte apoteken av oss skattebetalare. Det är en "företagshemlighet", sägs det.

I dag berättade Läkemedelsverket att man vill stoppa paracetamoltabletter från att säljas på andra ställen än riktiga apotek. Den ökade tillgängligheten på paracetamol har nämligen gjort att allt fler blir förgiftade när de knaprar i sig värktabletter. Överdosering av paracetamol orsaker svåra och potentiellt livshotande leverskador.

Paracetamol är ett av Sveriges vanligaste smärtstillande läkemedel och säljs receptfritt under kända namn som Panodil, Pamol - och Alvedon.

Det är svårt att inte känna att priset för Göran Hägglunds ideologiskt motiverade apoteksreform blev alldeles för högt.

ARTIKELN HANDLAR OM