Mejla

Linnea Swedenmark

Hillary Clinton har förtjänat respekt

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Hillary Clinton måste väljas till Vita huset, inte bara för att hon är kvinna eller klarar av att hålla Donald Trump i schack, utan också för att hon är den person som nu går längst i kampen mot konservativa republikaner.
Hillary Clinton måste väljas till Vita huset, inte bara för att hon är kvinna eller klarar av att hålla Donald Trump i schack, utan också för att hon är den person som nu går längst i kampen mot konservativa republikaner.

Det började med burop. När talare på ­Demokraternas konvent i USA nämnde Hillary Clintons namn svarade publiken med att bua. Men det byttes snart ut mot applåder och när Michelle Obama höll sitt tal i förrgår jublade människor.

– Tack vare Hillary Clinton tar de för givet att en kvinna kan bli president i USA, sa Michelle Obama om sina döttrar.

Hillary Clinton är en politiker som ­skapar antingen reaktionen burop eller applåder. Men är hon frälsaren som ska ­rädda USA från Donald Trump eller en maktgalen djävul? Nej, varken eller.

Både svaghet och styrka

Hillary Clinton kommer att bli Demokraternas presidentkandidat. Hennes svaghet och styrka är erfarenhet. Hon tillhör en politisk kungafamilj och alla hade en åsikt om henne redan innan hon ställde upp i valet. Det har hennes motståndare Donald Trump, republikan och mångmiljardär, utnyttjat genom att framställa sig som en underdog. Han har lyckats sälja in sig som en ärlig skitstövel. Han säger hårda, obekväma saker men det är ändå ”äkta”, i kontrast mot den ­fifflande Hillary Clinton.

Det stämmer att hon varit inblandad

i skandaler och det finns skäl för kritik mot Hillary Clinton. Några exempel är att hon haft en privat mejlserver och att Wiki­leaks läckte nyligen mejl som visar hur ledande demokrater kan ha mot­arbetat Bernie Sanders från början.

Samtidigt finns styrkorna.

Och nej, styrkan är inte bara att hålla Donald Trump borta från Vita huset eller att hon är kvinna. Det går att se det historiska i att en kvinna kan bli president utan att påstå att människor borde rösta på henne bara därför. Det handlar i stället om vapenlagar, höjda minimi­löner och USA:s roll i världen.

– När du har kärnvapenkoderna i din hand kan du inte fatta förhastade beslut. Du kan inte vara lättstött eller ha en tendens att lacka ur. Du måste stå stadigt, ta genomtänkta beslut och vara välinformerad. Jag vill ha en president som har erfarenhet, fortsatte Michelle Obama

i sitt tal.

Behöver ha många bakom sig

Hillary Clinton är varken djävul eller helgon.

Hon är politikern som just nu går längst fram i konflikten mot konservativa republikaner, och för det förtjänar hon respekt. Men för att vinna behöver hon ha många bakom sig.

Den forna motståndaren Bernie Sanders höll ett tal där han ställde sig bakom Hillary Clinton och förklarade att hon måste bli USA:s nästa president.

Förhoppningsvis sluter hans anhängare också upp bakom Hillary Clinton. Hon är nu den människa som har allra störst chans att förbättra livsvillkoren för amerikaner. Det vet både hon och ­Bernie Sanders.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.