ÅSIKT

Hårdare straff för krogvakter

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: TT

avJonna Sima

LEDARE

Poängen med väktare och ordnings­vakter är att de ska hålla ordning och öka tryggheten. Inte sällan associeras de med det motsatta.

Aftonbladet har i veckan granskat en hemlig Facebooksida där 24 ordnings­vakter på tre stora nattklubbar i Malmö

är medlemmar. Under två års tid har de med namn och bilder och grovt rasistiska ­kommentarer hängt ut mer än 50 vanliga krogbesökare på sidan.

Vakterna verkar skryta för varandra om hur de förnedrar och misshandlar gäster. ”Äckliga svettluktande kräk”, ”Åk hem till bananlandet”, ”Nils Neger är ­vaccinerad, bojad och paketerad” för att återge ett axplock.

Stoppa – eller få sparken

Att en sådan människosyn är utbredd bland yrkesmän med befogenheter att ­använda våld, bära batong och bruka handfängsel är bedrövligt.

En före detta krogvakt förklarade i Aftonbladet att ordern kom uppifrån. Antingen stoppade de gäster med ­utländsk bakgrund eller så fick de sparken.

Det visar bara att vakterna i Facebookgruppen inte handlar om några enskilda rötägg.

Man ska inte dra en stor yrkesgrupp över en kam. De flesta väktare och ­ordningsvakter håller sig inom lagens ­ramar. Men eftersom det krävs ett ­särskilt tillstånd från Polismyndigheten för att utöva yrket kan allmänheten ställa höga krav.

Går ut för att ha kul

Tre av vakterna som har varit aktiva på Facebooksidan är, sen i går, misstänkta för hets mot folkgrupp. De har också stängts av från sitt arbete. Det är bra, ­tillsynen liksom sanktionerna om någon inte sköter sig måste skärpas.

Ytterst handlar det om att vårda ­kontraktet mellan ordningsmakten och medborgarna. På krogen går man för att ha kul, inte för att bli kränkt.