Mejla

Somar Al Naher

Killar, inse att tjejer inte finns till för er

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Varannan kvinna har utsatts för sexuella övergrepp. Män måste sluta betrakta kvinnors kroppar som allmängods.

LEDARE

Hand upp alla tjejer som känt sig rädda på vägen hem från krogen. Hand upp alla ni tjejer som någon gång har utsatts för sexuella trakasserier. Tyvärr är vi många. För många.

Enligt en undersökning som Aftonbladet låtit göra har varannan kvinna i Sverige varit med om sexuella ofredanden. De flesta flera gånger om. Kvinnorna i undersökningen vittnar om hur tafsandet är en del av vardagen, en nyp i rumpan på bussen, en hand mellan benen på krogen. Mörkertalet är stort. Det skulle kunna startas en revolution för mindre.

Ett mansproblem

I den allmänna debatten tycks det råda en slags konsensus om att mäns våld och kränkningar mot kvinnor är dåligt. Men ofta när frågan kommer upp på agendan börjar många män skruva på sig och upprepa mantrat "inte alla män". Kanske handlar det om en försvarsmekanism.

Självklart är det inte alla män som tafsar, trakasserar och våldtar men det är tillräckligt många för att det ska klassas som ett strukturellt mansproblem.

Och vi måste tala om makt. Sexuella trakasserier handlar om maktutövning. Vi ser det på arbetsplatser, skolor och i nära relationer. Att utsätta någon för verbala eller fysiska trakasserier är att sätta någon på plats. Påminna om hennes underordning. Det är därför kvinnor som kommer in på mansdominerade arbetsplatser är särskilt utsatta. Sexuella trakasserier blir ett sätt att bibehålla maktordningen.

Prostitution

Förövarna finns i alla samhällsklasser och grupper. De är familjefäder, vd:ar eller idrottsstjärnor. Den gemensamma nämnaren är att de är just män. Den ojämlika maktbalansen mellan könen är en bidragande orsak som gör att det är männen som utför våldet och kvinnorna som är utsatta.

Vi känner igen mekanismerna även när det kommer till prostitution där kvinnors kroppar behandlas som en vara som ska vara tillänglig för män.

Egoism

Polisen Simon Häggström som arbetar med prostitutionsfrågan sa för några veckor sedan i en intervju i Dagens Nyheter:

– Jag tror att man ibland teoretiserar och komplicerar för mycket kring varför män köper sex. Det de har gemensamt är att de sätter sin egen sexualitet och egna behov framför allt. Detta är en grupp som många gånger inte ens skulle snatta en kexchoklad från Ica, men som inte har några problem med att ha sex med en gråtande rumänska. Det handlar i grund och botten om egoism och kvinnovåld, säger han.

I dag startar Aftonbladet artikelserien #InteEnsam. Många kvinnor har hört av sig för att dela med sig av sina erfarenheter. Nu väntar vi bara på fler män ska haka på tåget och bli en del av lösningen. Alla män trakasserar inte, men fler män måste vara med och förändra mansnormen.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Av: 

Somar Al Naher

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Inte ensam

Jämställdhet

Somar Al Naher