ÅSIKT

Låt Kaplan prata om bostäder

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: COLOURBOX
700 000 bostäder Så många lägenheter måste byggas de närmaste åren, enligt Boverket. Sverige
behöver en bostadsminister som ägnar sig åt bostäder.

I torsdags kväll framträdde Sveriges bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) i SVT:s Aktuellt.

I närmare sju minuter frågades han ut av programledaren Anders Holmberg.

Kaplan var inte där för att prata om regeringens vårbudget – där man aviserar att man tänker stötta renoveringar i miljonprogrammen och öka tillgången på bostäder för äldre. Kaplan fick heller inga frågor om varför man redan i höst höjer bostadstillägget för pensionärer.

Nej, i stället var det frågor om en middag i somras som bostadsministern var i tv-studion för att prata om.

Blev ursinnig

På ett foto från middagen syns Mehmet Kaplan vid samma bord som Ilhan Sentürk, ledare för svenska delen av Grå vargarna – en högerextrem och mycket våldsam grupp med ursprung som ungdomsorganisation till det ultranationalistiska turkiska partiet MHP.

När tidningar började ställa frågor om detta så blev ministerns pressekreterare ursinnig och kallade det ”låg journalistik”.

Så småningom kom i alla fall Kaplans förklaringar och ursäkter. Grå vargarna är han emot, men det var den turkiska företagarföreningens fel att de var där. Lite senare på dagen lät han förstå att han inte kände igen Grå vargarna-representanten, aldrig hört talas om honom, aldrig sett honom. Och det trots ministerns egna ord om att han länge verkat i det turksvenska civilsamhället.

Inte första gången

Det är inte första gången Mehmet Kaplan får framträda i medierna för att tala om vilka han mött. Kaplan var värd för en konferens 2011 i Sveriges riksdag där antisemiten Yvonne Ridley var en av talarna. Tre år tidigare anordnade han ett möte i riksdagen där några av de inbjudna talarna tillhörde Muslimska brödraskapets internationella nätverk.

Och i går kunde SVT berätta att Kaplan 2013 träffat Milli Görüs – en organisation med kopplingar till turkiska regeringspartiet AKP som beskrivs som ”radikalt antieuropeiskt” och är under uppsikt av tysk säkerhetspolis. Företrädare för Milli Görüs var för övrigt även med på middagen i somras.

Sådant här får en svensk bostadsminister sitta i en tv-studio och försöka reda ut.

Fördubblad byggtakt

Det råder bostadsbrist i 250 av landets kommuner. Det är en fördubbling på fem år. Enligt Boverket behövs 700 000 nya lägenheter de närmaste tio åren. För att klara det skulle byggtakten behöva vara dubbelt så hög som i dag.

I storstäderna skenar bostadsrättspriserna, folk betalar ockerhyror för andra- och tredje-handskontrakt. Trångboddhet råder och företag kan inte rekrytera eftersom folk inte har någonstans att bo.

Regeringen och oppositionen möts regelbundet för bostadssamtal, men ännu har inget skarpt kommit ut från mötena.

Sverige behöver en bostadsminister som ägnar sig åt bostäder.

avDaniel Swedin

ARTIKELN HANDLAR OM