Mejla

Anders Lindberg

Barn kan dö av lchf-kost

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Lchf-rörelsen måste göra något åt sin svans.
Lchf-rörelsen måste göra något åt sin svans.

LEDARE

Hat och hot via nätet har tyvärr blivit allt vanligare. Det kan alla med åsikter om känsliga ämnen som nazism, sverige­demokrater, invandring och dieten lchf intyga.

Syftet är att tysta och tvinga bort männi­skor från offentligheten.

Som doktoranden Lisa Söderström. När hon skulle försvara sin doktors­avhandling i Västerås, där hon bland

annat undersökt effekten av att äta mycket­ fett som barn, då fick högskolan kalla in vakter. Enligt hennes forskning riskerar barn som utsattes för denna typ av dieter att bli undernärda som äldre.

Att lchf-mobben hotar, hatar och sprider uppgifter om meningsmotståndare på nätet vet alla som skrivit om dem. De verkar ha samma gruppdynamik som en religiös sekt.

Diabetessjuka barn på diet

Kärnan i lchf är att man ska äta kött och mat med högt innehåll av fett och und­vika kolhydrater som potatis. Det får man naturligtvis tro på om man vill. Däremot får man inte försöka tysta vetenskapliga invändningar mot dieten.

Den vanligaste kritiken är att ökad konsumtion av kött och fett naturligtvis är förödande för klimatet och dessutom har en rad negativa följdeffekter för folk­hälsan. Men den senaste kontroversen handlar om att folk tydligen börjat ge barn med diabetes samma diet i tron att minskat intag av socker minskar behovet av insulin.

– Det är helt ovaliderade uppgifter. Jag känner inte till någon studie där man testat lchf på barn, säger Mikael Rydén, professor i klinisk och experimentell fettvävsforskning vid Karolinska institutet till DN.

Oacceptabelt att riskera hälsan

I själva verket kan denna typ av experimenterande vara livsfarligt. Barnet riskerar allvarliga sjukdomstillstånd, att inte växa ordentligt och få försenad pubertet.

Folk får rimligen äta vad de vill men att riskera barns hälsa med extrema dieter är aldrig acceptabelt. Och lchf-rörelsens ledare måste göra något åt sin svans innan något allvarligt inträffar.

Man ska inte behöva ha vakter för att prata om mat.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Av: 

Anders Lindberg

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Hälsa

Ledare

Kost

Anders Lindberg