Mejla

Jonna Sima

Svenska högern styrs av dockmästaren Bert

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

I november förra året gick Jimmie Åkessons mentor Ian Wachtmeister ur tiden. Nu har SD-ledaren i stället kontaktat Bert Karlsson.

”Moderater och KD kommer att gå ihop med SD, hoppas jag”, säger Bert Karlsson till Dagens Industri.
Nästan 30 år efter att Ian & Bert stormade in i riksdagen med Ny Demokrati har deras idéer gjort comeback i svensk politik. Sänkta skatter, minskad offentlig sektor – och framför allt – mycket restriktiv flyktingpolitik var Ny Demokratis profilfrågor.
Känns de igen?

Stal showen från Busch Thor

Plötsligt verkar den mörkblåa högern rycka och dra i Bert Karlsson. KD-ledaren Ebba Busch Thor försöker väcka entusiasm för sitt parti som stadigt ligger under fyraprocentsspärren genom att anlita Skaras bredast grinande populist som draglok i valrörelsen. "Jag hoppas att vi kan prata politik på ett lite annorlunda sätt", har Busch Thor själv försvarat samarbetet.
Hon borde veta bättre.
Bert är en frifräsare och låter sig inte styras i första taget. Under frågestunderna med Ebba Busch Thor har han stulit showen och både ställt frågorna och sagt svaren. Men den svaga ledningen för Kristdemokraterna verkar inte besväras av det, utan snarare förtjusta över att partiet äntligen får medial uppmärksamhet. Kanske är det Bert-faktorn som gör att de kan klara riksdagsspärren i höst, verkar man resonera.

Beredda att ta makten med SD

Att Bert Karlsson har KD-ledarens öra har också Jimmie Åkesson förstått. I en intervju med Dagens Industri berättar Bert att SD-ledaren har kontaktat honom – på Facebook av alla ställen – och bett om ett möte. Vad Åkesson vill är oklart, men Bert Karlsson är desto tydligare med vad han önskar få ut av mötet.

Vem hade trott att Bert Karlsson 2018 skulle vara dockmästaren som dompterar den svenska högern som om de vore marionetter.
Ska man ge Bert något så är det att han åtminstone alltid talar klarspråk. Egentligen säger han nu bara det som Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor uttryckt mer mumlande: Att de faktiskt, till skillnad från Liberalerna och Centerpartiet, är beredda att ta makten med stöd av Sverigedemokraterna.

Mörk bild av framtida Sverige

Det tänkbara scenariot med en M+SD+KD-regering ger en mörk bild av Sverige efter den nionde september. När Ny Demokrati satt i riksdagen påminde stämningsläget i landet om i dag.

Ian & Berts själva affärsidé i politiken var att kapitalisera på människors rädslor för den stora invandringen som Sverige hade då på grund av kriget på Balkan. Högljutt och yvigt ställde de grupper mot grupper. Polariseringen och spänningarna i samhället ökade snabbt.
Nu ser vi det hända igen.

Av: 

Jonna Sima

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Bert Karlsson

Jimmie Åkesson

Ulf Kristersson

Ebba Busch