Lyssna på Gregor Noll

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

En ny flyktingdebatt är på väg att flamma upp i Europa. Sedan Schengenavtalet trädde i kraft den första mars 2001 har antalet asylsökande ökat. I Sverige har antalet nästan fördubblats. Vissa länder inom Schengen har haft motsatt utveckling, men även länder som Frankrike, Storbritannien och Österrike har tagit emot fler asylsökande.

Reaktionära krafter över hela Europa drar nu slutsatsen att allt prat om ”fästning Europa” var överdrivet. Reglerna måste bli ännu hårdare.

I Storbritannien driver tabloidpressen en hätsk kampanj för att stänga gränserna. Brittiska regeringstjänstemän har tagit fram en plan som går ut på att man direkt ska skicka tillbaka de asylsökande till deras hemländer för att pröva asylrätten på distans, oklart hur. Tony Blair umgås med planer på att bryta mot Europakonventionen för att i ett slag halvera antalet asylsökande.

Medborgarrättsorganisationer över hela Europa protesterar mot planerna. På en enda punkt har britterna rätt: den gemensamma yttre gränsen blev inte den ogenomträngliga mur som kritikerna hävdade. Men problemen med dagens regelverk är inte att det släpper igenom för många flyktingar. Jämfört med nästan hela den övriga världen är Europa en rik kontinent. Vi har både resurserna och en moralisk skyldighet att ta emot människor med skyddsbehov.

Problemet är i stället att Schengenavtalet blivit en gödkalv för människosmugglare.

I dag har alla som tar sig innanför EU:s gräns rätt att söka asyl inom unionen. Men för att ta sig dit på laglig väg krävs visum, som de skyddsbehövande sällan har möjlighet att skaffa. Rent teoretiskt kan de söka turistvisum, men på de svenska ambassaderna runt om i världen avslår man visumansökan om det finns minsta risk att den sökande ska hoppa av.

Effekten blir att flyktingarna måste anlita dyra människosmugglare. Systemet gör också att många som saknar skyddsbehov tar sig in i EU-området. Trots den stora ökningen i antalet asylsökande beviljades bara marginellt fler uppehållstillstånd förra året.

Problemen hopar sig, och nu tänker EU-kommissionen lägga fram förslag för att komma till rätta med problemen. I en rapport till kommissionen föreslår Lundaforskaren Gregor Noll att flyktingar ska få möjlighet att ansöka om ett särskilt asylvisum på EU-medlemmarnas ambassader och konsulat runt om i världen.

Det skulle göra det möjligt att ta sig till EU utan att vara hänvisad till människosmugglare.

Förslaget är inte nytt. Redan för två år sedan, när kritiken mot Schengenavtalet och det så kallade transportöransvaret var som störst, fanns frågan uppe i debatten. Då hände inget, och nu är flyktingdebatten ännu en gång på väg att köra ned i det reaktionära högerdiket. Därför har EU-kommissionen all anledning att lyssna på Gregor Noll. Hans förslag löser inte alla problem, men det presenterar en möjlig väg bort från dagens inhumana flyktingpolitik.

Jesper Bengtsson

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.