Mejla

Daniel Swedin

Ostädade villor inte ett samhällsproblem

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

En familj där två vuxna betalar skatt kan köpa städning för 300 000 kronor om året och låta skattebetalarna stå för halva notan.
Foto: VV Voennyy/Colourbox
En familj där två vuxna betalar skatt kan köpa städning för 300 000 kronor om året och låta skattebetalarna stå för halva notan.

Enligt den senaste statistiken från Skatteverket betalar staten ut över fem miljarder kronor årligen i rut-avdrag. Sverige satsar nästan lika mycket på att subventionera folks städning som man lägger på samhällsplanering och nya bostäder. Det är mycket pengar. Och varje arbetstillfälle som skapas genom avdraget kostar staten över 1,3 miljoner kronor stycket.

Å andra sidan är avdraget populärt. Även om det är i rikemanskommuner som Danderyd, Lidingö, Vellinge och Täby man gör störst rut-avdrag så utnyttjade nästan en miljon svenskar möjligheten till avdrag i fjol. I dag finns det inget parti utom Vänsterpartiet som tycker att avdraget helt ska avskaffas.

Socialdemokraterna har efter viss vånda landat i att rut måste göras mer fördelningspolitiskt lättsmält och i januari 2016 såg man till sänka taket för avdraget. Staten betalar hälften av städräkningen så länge man inte köper rut-tjänster för mer än 50 000 kronor om året. Och det är det få som gör. Knappt 2 procent av alla rut-köpare, för att vara exakt.

Det är alldeles för många, tycker Centerpartiet och Liberalerna. I överenskommelsen med Socialdemokraterna och Miljöpartiet har man krävt att taket ska trefaldigas. Det innebär att man snart kan köpa rut-tjänster för 150 000 och få hälften betalt av staten. En familj där två vuxna betalar skatt kan köpa städning för 300 000 kronor om året och låta skattebetalarna stå för halva notan. Det kräver inte bara att man har smutsigt hemma utan också att man har en väldigt, väldigt hög inkomst.

Hur man kan med att behandla obonade parkettgolv i miljonärers vräkiga villor som ett akut samhällsproblem är en av den svenska liberalismens många obegripligheter.


• Vill du ha våra texter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Ledare på Facebook!

Av: Daniel Swedin

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.