Susanna Kierkegaard

Löfven göder de rikas spargrisar

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Att avskaffa värnskatten är knappast bra för ekonomin

Att ta bort värnskatten, en statlig inkomstskatt för de allra rikaste, är dåligt för samhället.
Att ta bort värnskatten, en statlig inkomstskatt för de allra rikaste, är dåligt för samhället.

Strax får Sveriges rikaste damer och herrar ännu lite mer i fickorna. Värnskatten, den statliga inkomstskatten för de som tjänar över 59 000 kronor i månaden, ska avskaffas nästa år. Det är en del av politiken som förhandlats fram mellan Centerpartiet, Liberalerna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Vem tjänar på den politiken? Bara de knappt 371 000 rikaste personerna i Sverige har behövt betala värnskatt. De bor framför allt i Danderyd, Täby och på Lidingö i Stockholm. I Danderyd betalar över hälften av alla män mellan 40 och 64 år värnskatt, skriver Dagens ETC. Bara sju procent av de som betalar värnskatt bor i landsbygdskommuner.

Han får 20 000 extra i månaden

Svenskt näringsliv, organisationen för arbetsgivare, har länge velat ta bort inkomstskatten för de rikaste. Nu får deras VD Jan-Olof Jacke äntligen som han vill.

– Det är särskilt välkommet att värnskatten avskaffas nästa år. Sänkta marginalskatter underlättar kompetensförsörjningen och stärker samhällsekonomin. Detta är ett bra första steg, sa Jan-Olof Jacke i ett pressmeddelande.

Jan-Olof Jacke har all anledning att vara glad. Själv har han en månadslön på 485 000 kronor, rapporterade Sydsvenskan i somras. När värnskatten avskaffas betyder det att han får över 20 000 kronor extra i plånboken varje månad.

Svenskt näringslivs VD Jan-Olof Jacke får 20 000 kr extra i månaden när värnskatten tas bort.
Svenskt näringslivs VD Jan-Olof Jacke får 20 000 kr extra i månaden när värnskatten tas bort.

En arbetarkvinna i Sverige i dag har en verklig lön på knappt 18 500 kronor i månaden, enligt LO. Den verkliga lönen tar med i beräkningen att kvinnor i arbetaryrken ofta jobbar deltid.

Spenderar inte pengarna

Resultatet av regeringsförhandlingarna blev alltså en extra arbetarlön ner i fickan på den verkställande direktören varje månad. Den nya S och MP-regeringen tar bort en skatt för de rikaste, och har dessutom som mål att färre personer ska betala statlig inkomstskatt.

Detta är förstås ett resultat av kompromisser med de borgerliga partierna. I högerns värld betyder sänkta skatter alltid mer tillväxt, genom att folk börjar konsumera mer när de får mer i plånboken. Men de kan inte med trovärdighet hävda att värnskatten drabbat en samhällsgrupp vars köpkraft varit hämmad. När rika människor får mer pengar lär de spara dem i högre grad än låginkomsttagare hade gjort.

Att ta bort värnskatten för de rikaste är knappast ett sätt att smörja ekonomin. Det är bara ett löfte till överklassen om fetare spargrisar.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.