Ingvar Persson

Vanliga människor måste få styra Venezuelas öde

Fria val är den enda vägen framåt

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Juan Guaidó utropar sig till president i Venezuela.
Juan Guaidó utropar sig till president i Venezuela.

De närmaste dagarna kommer att bli avgörande för det splittrade och plågade Venezuela. Det enda vi egentligen måste kunna utesluta är en återgång till vardagen.

Vardagen i landet har nämligen blivit olidlig. Sedan oljepriserna föll 2014 har ekonomin kollapsat. Landet kan inte betala för sin import, valutan har fallit som en sten och tre miljoner invånare har helt enkelt lämnat Venezuela de senaste fem åren.

Dessutom är landet splittrat. Valet förra året slutade med ett nytt mandat för president Maduro. Presidentvalet bojkottades dock av oppositionen och har fått hård kritik av internationella observatörer.

Utropade sig till president

Oppositionen har majoritet i det parlament som valdes 2015. Sedan 2017 har dock regeringen i praktiken tagit över lagstiftningsmakten. Det var parlamentets ordförande, Juan Guaidó, som under gårdagens demonstrationer utropade sig själv till tillförordnad president, och det är han som nu backas upp Vita huset och många av Venezuelas granländer. Sannolikt kommer parlamentet i dag att försöka bekräfta Guaidós utnämning.

Venezuelas politiska framtid ska naturligtvis inte avgöras i Washington, eller ens av demonstranter på Caracas gator. Men den kan inte heller bestämmas av militärens lojalitet med en allt mer totalitär regim.

Vreden är verklig

Den folkliga vreden i Venezuela är verklig, frågan är om den kommer att kunna demokratisera landet.

EU:s utrikeschef Fedrica Mogherini kräver att parlamentarikernas medborgerliga rättigheter, frihet och säkerhet respekteras. Hon konstaterar också att demonstranternas krav på förändring inte kan ignoreras. Den svenska utrikesministern Margot Wallström ställer sig bakom EU:s uppmaning till fria val.

Den rimliga lösningen på Venezuelas politiska problem är naturligtvis att så fort som möjligt planera för ett nyval där alla politiska krafter har möjlighet att delta på lika villkor. Att åstadkomma det utan ytterligare våld kommer att bli svårt nog.

Att lösa landets ekonomiska och sociala problem kommer att bli ännu mycket svårare, och ta mycket längre tid. Ändå är det precis det som måste till för att trygga demokratin i Venezuela.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.