Mejla

Mats Engström

EU-valets stridsfrågor finns i köpcentrumet

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Gävle. I dag firas Europadagen med många spännande arrangemang. Den som inte hittar dit kan ändå upptäcka de politiska skillnaderna.

Jag gjorde ett försök på Gallerian Nian i Gävle häromdagen.

Det första jag såg var en ung kille som försökte övertyga en vithårig dam att byta mobil­abonnemang. Det är inte alla som läser de finstilta villkoren på baksidan av kontraktet. Många ångrar sitt val när de ser notan, inte minst efter semestern.

Den 1 juli minskar riskerna för skyhöga telefonräkningar. EU-parlamentet röstade nyligen igenom regler som ger billigare mobilsamtal utomlands. Samma sak gäller när du surfar ­eller messar utanför Sverige.

De flesta partierna röstade för reglerna, men moderaten Gunnar Hökmark sa nej. Han följde sin ideologiska linje att styra marknaden så lite som möjligt.

Barnfamiljerna i gallerian flockades på BR-leksaker. Kanske efter tjat om att köpa dockan eller roboten som barnen sett mellan tv-programmen. Reklamreglerna är också en stridsfråga i EU.

Föräldrarna kan i alla fall vara lite ­tryggare efter EU-parlamentets beslut om ­skärpningar av kemikaliereglerna. Riskerna med mjukgörare och andra ämnen i leksakerna minskar. ­Moderaterna var emot principen att farliga ämnen ska bytas ut när det finns ­säkrare alternativ.

På Konsum fanns EU i varje hylla. Visserligen kan innehållsförteckningarna vara svårlästa, men EU har i alla fall bestämt att det ska finnas varningar för allergiker, uppgifter om ursprungsland och mycket mer.

Nyligen fick socialdemokraten Åsa Westlund igenom bättre märkning av frukostflingor och liknande produkter. Kelloggs kan inte påstå att flingor med mycket socker är bra för hälsan. Moderaterna i EU-parlamentet tyckte att beslutet gick för långt.

Tjejen i kassan på Konsum är kanske vikarie. EU har sett till att hon har samma rätt till pensionsavsättningar med mera som fast ­anställda. Just nu slåss höger och vänster i parlamentet om reglerna för arbetstiden. ­Moderaterna vill inte sätta ett övre tak för ­arbetsveckorna – något som skulle ha stor betydelse inte minst i Storbritannien och länder i östra Europa.

Jag hoppas att lastbilarna som levererar varor till gallerian kör på diesel av den bästa miljö­klassen. Då minskar risken att ­avgaserna i barnvagnshöjd ger cancer. Den moderate EU-parlamentarikern Christofer Fjellner försökte nyligen tvinga Sverige att sänka kraven på dieseloljorna.

Hemma väntar jag på kontoutdraget för kreditkortet. Som tur är har jag inte tagit något sms-lån för att klara köprundan. I så fall skulle jag hoppas på tuffare regler än de som EU-parlamentet redan röstat igenom.

Säg inte att valet den 7 juni saknar betydelse. Partierna har olika syn på hur mycket politiken ska styra marknaden.

Svaren finns i ditt köpcentrum.

Av: Mats Engström

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN