Ledare

Örnen har mellanlandat

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Tillbaka  Nu är Fredrik Reinfeldt snart tillbaka i den svenska politiska vardagen efter att ha varit EU-ordförande.
Tillbaka  Nu är Fredrik Reinfeldt snart tillbaka i den svenska politiska vardagen efter att ha varit EU-ordförande.

LEDARE

Statsminister Fredrik Reinfeldt är tillbaka i Sverige. Han är försiktigt på väg att avveckla rollen som EU-ordförande, just i dag med en resa till Värmland.

Först ett besök på universitetet i Karlstad, där han inte tänker tala om det moderata motståndet mot ”bygdehögskolor”. Sedan drar statsministerföljet vidare till Arbetsförmedlingen.

Med titeln från John Sturges 1970-tals film: Örnen har landat.

Göran Persson hämtade sig inte

Det är ingen lätt process Reinfeldt nu går igenom. Interkontinentala flygresor och möten med världens ledare ska ersättas av svenska landsortsstäder, missnöjda medborgare och en grälande opposition.

”Postpresidency”-depression, hette det om Göran Persson. Han hämtade sig egentligen aldrig riktigt.

Det vill Reinfeldt säkert undvika. Ändå tycks det vara en något annorlunda statsminister som nu kliver ner i den svenska inrikespolitiken. En lyssnande politiker har blivit än mer lyssnande och statsministern utstrålar ett slags upphöjt tålamod med den svenska vardagens futiliteter.

Gränsande till det terapeutiska, recenserade Dagens Nyheter radions telefonväkteri för en dryg vecka sedan. Distanserad hade kunna vara en annan beskrivning.

Siktar in sig på universiteten

Ändå är det uppenbart att Reinfeldt nu inlett valrörelsen. Programmet i Karlstad följer det från Malmö i förra veckan. Först ett samtal om klimatet och Europa med studenter, sedan en tur till Arbetsförmedlingen för samtal med arbetsförmedlare.

Borta är de offentliganställda kvinnorna som i mandatperiodens början alltid fanns på statsministerns program. Kanske har Reinfeldt nu lyssnat färdigt på deras beskrivningar av sin situation.

Det går att spåra partistrategernas finger bakom förändringen. Den borgerliga alliansen – till och med Moderaterna – har svårt bland ungdomar. Regeringsduglighet i all ära, men det är inte framtidsfrågan.

För en gammal MUF-ordförande som Fredrik Reinfeldt måste det vara plågsamt. Alltså bokas hörsalen på landets universitet.

Klarade inte av situationen

Den fråga som kommer att avgöra nästa års val är ändå arbetslösheten, eller mer precist, hur regeringens sätt att hantera den uppfattas. Rapporteringen om kaoset med jobbcoacherna och varningarna för tragedier i utförsäkringens spår gör uppenbarligen de moderata parti­strategerna bekymrade.

Littorin och Husmark Pehrsson klarar inte situationen. Alltså skickas Reinfeldt in.

Det är vardag för en statsminister. Ännu finns det dock en scen kvar för ordföranden Reinfeldt. I dag öppnar klimatkonferensen i Köpenhamn, och i nästa vecka talar Reinfeldt för Europa.

Ännu har örnen bara mellanlandat.

IP

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!