Reinfeldts sex sommarstilar

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

22 augusti 2009. För sjätte året i rad kliver han i land i Vaxholm i dag. För varje sommar blir Fredrik Reinfeldt allt mer slimmad, trimmad och statsmannamässig.

Med åren har vi dock lärt oss att genomskåda den reinfeldtska retoriken.

Vi minns hans allra första sommartal i augusti 2004. Efter tio månader på partiledarposten lanserade han den borgerliga alliansen. De andra partiledarna fick inte vara med vid den första presentationen.

Fredrik Reinfeldt ville markera vem som skulle bestämma.

Lovade satsa på skolan

Året därpå, 2005, var han mindre nervös. Då häcklade han

Göran Persson och hans svällande regeringskansli och menade att det var Moderaterna som var det nya arbetarpartiet.

I dag vet vi att regeringskansliet fortsatte att svälla under Reinfeldt. Antalet arbetare som har jobb har däremot minskat.

Har inte råd med bostad

Sommaren 2006 uppträder Reinfeldt fortfarande i uppknäppt rutig skjorta. Nu vill han satsa på skolan och vården. Han lovar till och med att satsa mer än Socialdemokraterna på välfärden. Samtidigt lovar han att sänka skatterna.

Och visst sänkte han skatterna, men vart tog de andra löftena vägen? Det enda som ökar i skolvärlden är väl betygen i de nya privata skolorna. Och vården har bara blivit bättre för dem som kan köpa sig förbi kön till hjärtkliniken.

Den 15 augusti 2007 är Fredrik Reinfeldt statsminister och nu har han bytt till vit, långärmad skjorta. Nu talar han bara till dem som jobbar, säger han. Hon, det vill säga Mona Sahlin, talar till dem som oftast inte jobbar.

Och därmed vände han ryggen åt de arbetslösa, de sjuka, pensionerade och studerande. A-kasseavgiften har höjts och de sjuka kommer inte ens fram under försäkringskassans telefontid. Pensionärerna straff­beskattas och de unga studenterna har inte råd med en bostad, om de nu skulle hitta någon.

I fjol, sommaren 2008, tar Fredrik Reinfeldt inte ens av sig kavajen. I den ekonomiska krisen har arbetslinjen förlorat sin trovärdighet. Reinfeldt inser att attack är bästa försvar och ägnar halva talet åt att hacka på Socialdemokraterna. Sedan lovar han att sänka skatterna och ta hårdare tag mot brottsligheten.

Han sänkte skatten, men inte minskade brottsligheten.

Kom ihåg det han brukar hålla

Kanske behåller Fredrik Reinfeldt slipsen på när han sommartalar i dag, 2009. I vilket fall kommer han att poängtera sitt ordförandeskap i EU. Han kommer att säga att krisen inte är över och att han tar ansvar.

Till sist kanske han lovar mer pengar till kommunerna. Kom då ihåg vilka sommarlöften han brukar hålla. Skattesänkningar går bra, men hans välfärdslöften är lika opålitliga som det sena augustivädret.

EF

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.