Ledare

SKANDAL

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

sparkas ut  Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson vill ”omförsäkra” 50 000 långtidssjuka. I klartext: frånta sjuka rätt till ersättning och i stället skriva in dem som arbetslösa.
sparkas ut  Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson vill ”omförsäkra” 50 000 långtidssjuka. I klartext: frånta sjuka rätt till ersättning och i stället skriva in dem som arbetslösa.

LEDARE

27 OKTOBER 2009 I torsdags, den 23 oktober, fattade regeringen beslut om vad som ska hända med de människor som från årsskiftet kastas ut ur sjukförsäkringen. Omförsäkras, som socialdepartementet formulerar saken.

Samtidigt publicerade socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson tillsammans med ordföranden i riksdagens socialförsäkringsutskott, Gunnar Axén, en debattartikel i Aftonbladet. Där talar de båda moderaterna om tydlighet och ”broar mellan sjukförsäkringen och arbetsmarknadspolitiken”.

Räknar med stigande kostnader

I klartext förlorar 50 000 långtidssjuka människor under nästa år sin rätt till sjukersättning, och ska i stället skriva in sig som arbetssökande. Redan den sista december förlorar 15 000 sin rätt till ­ersättning. Arbetsförmedlingen ska stå för tre månaders ”introduktion”. Allt i en situation där arbetsmarknaden har havererat och där prognoserna talar om tvåsiffriga arbetslöshetstal.

Till och med regeringens egna underlag räknar med stigande socialbidragskostnader. Det är en tickande social bomb som bara väntar på att brisera.

Kräver medlemskap

I debattartikeln konstaterar ministern och utskottsordföranden stolt att Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan ”redan” påbörjat arbetet med de nya reglerna.

I går kunde Ekoredaktionen berätta vad det i verkligheten innebär. Försäkringskassan försöker just nu desperat få fram information till de omkring 15 000 människor som om något mer än två ­månader kommer att förlora sin rätt till sjukersättning.

Brådskan är extra stor, eftersom Husmark Pehrsson tänker sig just en ”omförsäkring”. De som kastas ur sjukförsäkringen ska i stället föras in i arbetslöshetsförsäkringen. Men det kräver medlemskap, och en kvalifikationstid som regeringen visserligen minimerat men inte helt tagit bort.

Beslut fattas i sista minuten

Alltså hoppas regeringen, och Försäkringskassan, att de långtidssjuka nu ska söka medlemskap i en a-kassa, innan ­månaden är slut. A-kassorna, redan svårt sargade av regeringens avgiftspolitik, får ta över ansvaret för ohälsan.

Hela hanteringen är en administrativ soppa och en politisk katastrof. Den ­senaste valrörelsens borgerliga kritik mot Socialdemokraterna för att trixa med statistik och skyffla människor mellan system och myndigheter bleknar.

Den politiska poängen får dock inte skymma att det bakom regeringens ord om ”broar” och ”möjligheter” finns utsatta människor.

Sjuka motas till Arbetsförmedlingen efter en i förväg fastställd tidtabell. ­Beslut om vardagen för tiotusentals människor fattas i sista minuten, och utslagning presenteras som rehabilitering.

Det är en skandal, varken mer eller mindre.

IP

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!