Gör slut med HOLLYWOOD

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

18 april 2009. Sverige har den högsta it-mognaden i världen.

Det visar en undersökning i 154 länder som gjorts av ITU, International telecommunication union.

Svenskarna plockar snabbt upp tekniska nyheter. Med god utbildning, bredband och mobiltelefoni blir de early adaptors. Först med det senaste.

Det är knappast någon händelse att Pirate Bay byggdes av svenskar. Med så goda förutsättningar kan det inte bli annat än innovativt och nytt, om än olagligt enligt Stockholms tingsrätt i går.

Nu har domarna mot Pirate Bay-grundarna redan överklagats. Medan striden mellan fildelarna och underhållningsindustrin trappas upp kommer tekniken att förädlas av nya unga innovatörer.

Den tekniken kommer i sin tur att mötas av en allt mer repressiv EU-lagstiftning, Ipred2 och handelsavtalet Acta är två förslag som står närmast i tur för att begränsa it-utvecklingen. Hittills har de stora svenska partierna sprungit EU:s och den internationella underhållningsindustrins ärenden. I dag har industrin rätt att bötfälla och begära ut allt innehåll i en dator tack vare svenska moderater, centerpartister, folkpartister, kristdemokrater och socialdemokrater.

Men låt oss hoppas att partierna sansar sig nu, och inser att det inte går att förbjuda hela framtiden:

I framtiden kommer underhållningsindustrin ändå att vara omstrukturerad. Den gamla distributionen i plastomslag och med hårda pärmar kommer att minska till förmån för laglig fildelning eller streaming i realtid. Miljöfarlig tillverkning och transport minskar när allt mer kultur levereras via nätet.

I framtiden kanske de operatörer som levererar bredband får betala mer för all den kultur de förmedlar. De tjänar redan stora pengar på all underhållning som passerar via deras kablar så det kanske är de som får dela med sig till upphovsmännen.

I framtiden får upphovsmännen fortfarande betalt för sitt konstnärskap eftersom det går lätt att betala för deras verk via nätet. Upphovsrätten måste garanteras men moderniseras.

Det är bara politiker som kan samordna all denna kultur, teknik och industri. Det är ju egentligen vad politiker alltid ska göra för att bana väg för modern industri som kan ge sysselsättning, kultur och välstånd.

Gör slut med Hollywood, gammal underhållningsindustri kan inte diktera samhällsutvecklingen. Låt inte heller den kaxiga Pirate Bay-attityden förblinda, den är en del av ett varumärke och knappast något föredöme. Se i stället de tusentals unga fildelare som är framtidens konsumenter.

Det är de som har rätt till en modern marknad med laglig underhållning av bra kvalitet.

EF

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.