ÅSIKT

Filippa Reinfeldts storhetsvansinne

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: TT, Lasse Allard. OBS BILDEN ÄR MANIPULERAD
Skrytbygge Nya Karolinska ser ut att bli världens dyraste sjukhus – utan att tillföra något annat än att klyftorna inom vården kommer att öka. Därför är det inte konstigt att Filippa Reinfeldt inte har synts till sedan projektet presenterades.

Det finns bara ett ord för Moderaternas nya vårdsatsning och det är – storhets­vansinne.

Det går inte att hitta någon annan ­anledning till bygget av Nya Karolinska sjukhuset i Solna.

Inte byggs det för att minska över­beläggningarna inom sjukvården i Stockholm. Det nya sjukhuset kommer att ha färre vårdplatser än det gamla.

Inte byggs det för att minska krisen ­inom förlossningsvården. Det är fortfarande inte klart vilken vård som kommer att bedrivas i det nya sjukhuset.

Inte byggs det heller för att trygga vården för de riktigt gamla och multisjuka. Sannolikt kommer de att vårdas på helt andra och mindre specialiserade sjukhus.

Betalar mer – för mindre

Skattebetalarna i Stockholms län får helt enkelt betala väldigt mycket pengar för sämre tillgång till vården. Nya Karolinska ser ut att bli världens dyraste sjukhus och om det kommer att tillföra något till regionen, så är det att klyftorna inom vården kommer att öka.

Några kommer att behandlas i de ­harmoniskt utformade enkelrummen, medan andra kommer att hamna i ett fyrbäddsrum på något vanligt sjukhus bredvid någon som snarkar.

Det är inte konstigt att Filippa Reinfeldt håller sig långt borta. Hon har inte synts till sedan projektet presenterades som ett OPS-samarbete mellan offentliga och privata aktörer. Unikt var det i varje fall, för upphandlingen hade bara ett enda anbud.

Oppositionen ville stoppa upphandlingen, men Moderaterna som normalt brukar gilla konkurrens accepterade det enda budet. Det har straffat sig. Skanska och brittiska Innisfree finansierar, bygger och driver Nya Karolinska utom tävlan. För varje extra detalj som krävs kan bolagen ta vad som helst i betalt för ingen kan bjuda emot.

I Dagens Nyheter kan vi läsa om en ­rapport från konsultföretaget McKinsey som slår fast att Nya Karolinska kostar 46 000 kronor kvadratmetern. Sammanlagt kommer sjukhuset att kosta 52 miljarder plus extra tillbyggen plus ofinansierade poster. Det är klart att Filippa Reinfeldt inte vill stoltsera med det sjukhus som verkar bli dyrast i hela världen.

Det mesta är hemligt

Ovanpå det tillkommer driften och frågan är då hur mycket som kommer att gå till vården och hur mycket som kommer att hamna i byggbolagens fickor? Avansen är hemlig, precis som det mesta i den här affären.

Nya Karolinska skulle bli ett högspecialiserat centrum för blivande Nobelpristagare, sa Moderaterna. Det är redan mest känt för sina kostnader, ungefär som Jas eller kanske tunneln genom Hallandsåsen.

Som ett skrytprojekt som skinnar skattebetalarna utan att de får någonting tillbaka.

avEva Franchell

ARTIKELN HANDLAR OM