Mejla

Irene Wennemo

Välkommet S-besked om bostadsbyggande

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Stefan och Ulla Löfven tog täten i förstamajtåget i Sundbyberg.
Stefan och Ulla Löfven tog täten i förstamajtåget i Sundbyberg.

Äntligen verkar Socialdemokraterna ta bostadsbristen på det allvar som den förtjänar. Stefan Löfven aviserade i dag en rejäl satsning på byggande av hyreslägenheter.

Bostadsbristen är inte bara ett problem för Stockholm och en handfull andra städer. Under förra året steg befolkningen i så gott som alla län och bristen på bostäder börjar bli akut på allt fler orter.

Jämfört med många länder i Europa har Sverige en kraftigt växande befolkning. Det beror både på att födelsetalen har varit höga och att invandringen är jämförelsevis stor. Långsiktigt har det fördelar. I resten av Europa brottas man på många håll med krympande ekonomier.

Sverige har växtvärk

I Sverige pekar allt mot att den samlade ekonomin kommer att växa rejält. Men just nu har Sverige växtvärk. Rekordstora ungdomskullar försöker ta sig in på både arbets- och bostadsmarknaden samtidigt som många flyktingar och anhöriginvandrare försöker göra samma sak.

Därför var Stefan Löfvens utspel om bostadspolitiken så angeläget.

Tre miljarder ska föras över till statens bank SBAB från översolida statliga bolag. Istället för att samla pengarna på hög i dessa välmående bolag ska de få arbeta aktivt.

Tre miljarder skulle i sig inte räcka till speciellt många lägenheter. Generöst räknat skulle det kanske ge 3 000 enrummare.

Bättre utväxling

Men genom att använda miljarderna som en bas för en utlåning till bostadsbolag som vill bygga hyreslägenheter kan utväxlingen bli större. Lägre avkastningskrav och längre lån borde kunna ge effekt.

Affärsbankerna som i dag står för utlåningen vill ha högre marginaler och erbjuder mer kortsiktiga lån. Det är den avgörande förklaringen till att det nästan bara byggs bostadsrätter.

För dem som ska ta sig in på arbets- och bostadsmarknaden är bostadsrätterna inte något alternativ. Många hamnar i ett moment 22. För att få jobb behöver de flytta och för att flytta måste de tjänat ihop dryga pengar till insatsen i en bostadsrätt.    

Stefan Löfvens bedömning var att detta förslag i sig kunde leda till ytterligare 4-5000 lägenheter per år. Det är enligt honom ungefär hälften av det gap som finns mellan behovet av ytterligare lägenheter och vad som i dagsläget är planerat.

Ett offensivt förslag

Socialdemokraterna har med detta förslag visat att man kan tänka nytt i en viktig politisk fråga och att de inte drar sig för att använda statliga bolag på ett mer offensivt sätt.

Under 1990-talet var socialdemokraterna livrädda för att öppna statens plånbok för ett ökat byggande. Miljonprogrammet och fastighetsbubblan under slutet av 1980-talet var avskräckande exempel. Den sociala bostadspolitiken sågs som ett avslutat kapitel för socialdemokraterna.

Verkligheten har nu kommit ikapp dem. Marknaden kommer inte att lösa bostadsbristen. Det är i stället något som måste göras gemensamt.

Av: Irene Wennemo

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN