Mejla

Irene Wennemo

Skärp er banker ansvaret är ert

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Att inte kunna använda betalkortet kan skapa stora problem.
Att inte kunna använda betalkortet kan skapa stora problem.

I natt drabbades Swedbank av ett stort teknikhaveri. I flera timmar fungerade varken mobil- eller nätbanken och det gick inte att betala med bankkort. Swedbanks kunder hade plötsligt ingen möjlighet att betala taxi, restaurangbesök eller inköp i Sverige såväl som i andra länder.   

Det är inte första gången någon av storbankerna drabbas av problem. Flera banker har varit inblandade i olika allvarliga incidenter.

Kontantlöst samhälle

I takt med att kontanterna försvinner får bankernas teknikproblem allt större konsekvenser. Antalet kontantlösa betalningar har mångdubblats under de senare åren. Allt fler svenskar använder över huvud taget inte kontanter längre.

Riksbanken har själva hejat på utvecklingen. Efter ett stort antal rån av värdetransporter för snart tio år sedan har de försökt fasa ut kontanterna. De tillsatte 2006 ett kontanthanteringsråd. En av uppgifter för rådet var att minska onödig och riskfylld hantering av kontanter.

Färre rån och vitare ekonomi

Resultatet har varit stortartat. Antalet rån av värdetransporter, banker och butiker har minskat snabbt. Det har förbättrat arbetsmiljön för de som jobbar i branscherna och har minskat onödiga kostnader för att forsla kontanter härs och tvärs genom Sverige.    

Att mindre kontanter är i omlopp minskar också den svarta ekonomin. Det har i det nästan kontantlösa samhället blivit betydligt svårare att hålla inkomster borta från beskattning.

I går natt fick vi se baksidan av utvecklingen. Ett fungerande betalningssystem var tidigare den statliga riksbankens ansvar. Nu har ansvaret för systemet privatiserats och ligger i händerna på storbankerna.

Mer robusta system krävs

Ett betalningssystem som inte fungerar skulle på kort tid lamslå det svenska samhället.

Det har påtalats av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. De menar att dagens infrastruktur för betalningar är sårbar för strömavbrott, IT-attacker och inkompetent utförda rutinmässiga uppdateringar. Det var det senare som Swedbank hade problem med i natt.

Det är enligt krisberedskapsmyndigheten oerhört angeläget att bygga upp mer robusta system som inte påverkas av störningar. Det är anmärkningsvärt att en tjänst som så pass många svenskar betalar för inte fungerar bättre än så här.

Ställ krav på bankerna

Gårdagens incident är en allvarlig påminnelse om hur beroende Sverige har blivit av ett antal stora banker.

Att bankerna har väl fungerande IT-system kan inte vara ett fritt valt arbete eller en fråga om bra eller dåliga kundkontakter.

Det krävs att staten genom sina myndigheter håller tummen i ögat på bankerna. Om bankerna har råd att betala ut feta bonusar och utdelningar borde de också ha råd att investera i ett robust IT-system.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN