Det är inte för sent att pensionera Joe Biden

Framstår som ett barn

Joe och Jill Biden efter att ha kommit hem från presidentens sommarresidens.

När Joe Biden kom hem till Vita huset efter en helg på sommarresidenset var förhoppningarna höga. Men förra veckans tv-debatt mot Donald Trump blev en katastrof.

Kanske trodde en del att en helg med familjen skulle få Biden att ta sitt förnuft till fånga och hoppa av. Men icke. Jill Biden meddelade – via Vogue av alla medier – att maken kör på. Fyra års succé väger tyngre än en kvälls magplask, tyckte presidentfrun.

Det kan låta rimligt, åtminstone innan man plågat sig igenom debatten i fråga.

Strömsparläge

Det var inte Joe Bidens tomma blick och slöa tal som gjorde sändningen så olidlig. Visst, det var plågsamt att se presidenten hamna i något slags strömsparläge varje gång han avslutat ett inlägg.

Men det riktigt olustiga var att höra Bidens försök till attacker mot Trump. Det är inte lönt att gå in på några detaljer, men låt oss säga att både övervikt och golfhandikapp kom på tal. ”Låt oss inte bete oss som barn” sa Trump vid ett tillfälle. ”Du är ett barn” svarade Biden.

Trump går säker

I måndags kom ytterligare en smäll. Högsta domstolen meddelade då att Donald Trump inte kan åtalas för handlingar han utfört i egenskap av president. Försöket till statskupp vid Kapitolium räknas som en del av uppdraget, fick vi veta.

Det kan vara den mest politiskt motiverade domen av sin kaliber i USA:s historia.

Donald Trump har alltså lyckats rensa kalendern på domstolsärenden fram till presidentvalet. Samtidigt växer missnöjet med Joe Biden. Det är fortfarande möjligt för Demokraterna att byta kandidat på partiets kongress i augusti. Men då måste Biden själv ta initiativet.

Det är inte särskilt troligt. Källor inom partiet säger att Biden omgett sig med ja-sägare som skyddar honom från både dåliga nyheter och allt för många möjligheter att visa upp sitt stapplande jag på tv. Många sätter hoppet till att presidentens fru eller hans syster ska övertala honom om att släppa fram någon annan.

Ny kandidat med fördelar

En ny kandidat skulle ha ett par fördelar. Tio veckor mellan Demokraternas stämma och valdagen är skapligt lång tid att kampanja. Uppmärksamheten i media skulle vara garanterad. En ny kandidat skulle inte heller behöva stå till svars för problem som den höga inflationen. Framför allt skulle Trump framstå som den slöa, gamla kandidaten.

Problemet är att Demokraterna inte brytt sig om att odla några ordentliga efterträdare.

Vicepresident Kamala Harris är knappast mer populär än Biden. I övrigt finns en handfull guvernörer av varierande förmåga att välja mellan. Den bråkiga men skickliga debattören Gavin Newsom från Kalifornien är en av dem. Josh Shapiro, mest känd för att ha återställt en kollapsad motorväg rekordsnabbt, är en annan. Hotellmagnaten JB Pritzker skulle definitivt ha råd med en ordentlig kampanj. Gretchen Whitmer från Michigan har också lyfts fram som en pragmatisk, men något okänd, möjlig efterträdare.

Men än så länge är det bara fantasier. Just nu är Joe Biden övertygad om att han är den enda som kan klå Trump.

”Joe, du gjorde ett så bra jobb. Du svarade på alla frågor” sa Jill Biden till sin make efter debatten förra veckan. Det är inte nödvändigtvis Trump som framstår som ett barn.


Hur kommer det gå för Joe Biden? Tittade du på debatten? Chatta om valet i USA med Susanna Kierkegaard.

Livechatten öppnar 09.00 men du kan skicka in inlägg redan nu.

Denna chatt är stängd.

 • Susanna Kierkegaard
  3 juli09.34

  Nu hinner vi tyvärr inte chatta mer om detta idag. Men det lär inte bli sista gången! Vi hörs igen efter semestern!

 • 3 juli09.30

  Ryktet om att Michelle Obama skulle vara en tänkbar kandidat, känns osannolikt. Samtidigt har iaf jag inte hört något om hur Barack backar Biden. Har du?

  fatta

  Jodå, det har han! Men Washington Post skrev att han tagit ett snack med Biden efter debatten och verkar lite orolig. Men såhär skrev BO officiellt:

  “Bad debate nights happen,” Obama wrote on social media after the debate. “Trust me, I know. But this election is still a choice between someone who has fought for ordinary folks his entire life and someone who only cares about himself. Between someone who tells the truth; who knows right from wrong and will give it to the American people straight — and someone who lies through his teeth for his own benefit. Last night didn’t change that, and it’s why so much is at stake in November.”

  Susanna Kierkegaard
 • 3 juli09.23

  Jag börjar tröttna på att Aftonbladet ständigt pushar på Bidens ålder och att han borde lämna över till någon annan, titta på allt han fått gjort! Under tiden får Trump ett frikort trots att han ständigt ljuger, ofta är förvirrad och säger fel samt uppenbart har korrumperat högsta domstolen för att undvika fängelse.

  En ny kandidat kommer att bli överkörd och Trump vinner, vilket leder till nytt Nato kaos och kanske rysk seger i Ukraina. Valet är uppenbart, Biden 2024!

  b_ljunggren

  Självklart är valet uppenbart! Ledarsidan har skrivit väldigt mycket om vad Donald Trump har gjort med demokratin och hur det påverkat hela världen, det är bara att bläddra bakåt i arkivet :-)

  Att jag kritiserar Joe Biden nu handlar bara om att jag vill att Demokraterna ska ha en chans att vinna valet. Börjar tro att Biden inte är rätt person att klara av det.

  Susanna Kierkegaard
 • 3 juli09.20

  Valet i usa är det värsta jag upplevt i mitt långa liv. Kolera/ pest är en fis i rymden som jämförelse.

  Biden är gammal. På riktigt. Men historiskt en hyggligt schysst politiker. Men att han inte klarar dagens krav är kristallklart

  Trump är väl den vidrigaste människan med makt i en demokrati som någonsin funnits. Skapat en modell för andra vider att förhålla sig till sanning o media.

  Men det absolut vidrigaste är folket som låter dessa dinosaurier göra upp om den fria världens viktigaste post. Väljarna o folket i partierna, har inte ord för o beskriva dessa as.

  Flexibel 33

  Vet inte om man kan beskylla väljarna för att de fått dessa två att välja mellan den här gången? I och för sig var det ju deras förtjänst att Trump fick en chans över huvud taget. Men partierna har verkligen gjort bort sig.

  Susanna Kierkegaard
 • 3 juli09.18

  Kennedy på sin tid som den yngsta president dittills, hade också en stab rådgivare runt sig.

  Det är ju så det ska vara.

  BG

  Absolut! Så länge politikern kan fatta besluten själv.

  Susanna Kierkegaard

Följ ämnen i artikeln