Jenny Wennberg

Köp inte ditt kaffe hos lattetyranner

Skrämmande vittnesmål från Espresso House

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Usla arbetsvillkor riskerar ge kaffet bitter eftersmak.
Usla arbetsvillkor riskerar ge kaffet bitter eftersmak.

Unga kvinnor har det tufft på arbetsmarknaden. I veckan kom statistik från SCB som visar att det är de unga kvinnorna och lågutbildade som arbetar när äldre med högre utbildning gått hem för dagen. Under 2018 arbetade nästan 2 av 3 unga kvinnor helt eller delvis under obekväm arbetstid.

Obekväm arbetstid ger ett obekvämt liv. Att unga kvinnor är överrespresenterade i fråga om psykisk ohälsa och stress är inte alls särskilt konstigt. Hela samhället, från arbetstider till hur vi lever våra liv i de svenska hemmen, är trots allt riggat för att unga kvinnor inte ska gå runt med vilopuls.
Aftonbladets granskning av Espresso House sätter ansikten på SCBs siffror och de unga kvinnornas tuffa villkor. Ansikten som Elins.

Fick sparken

Elin arbetade som provanställd biträdande platschef hos Espresso House. När det var en månad kvar på provanställningen berättade Elin för sin arbetsgivare att hon var gravid. Två dagar senare kallades hon in till möte med cheferna och fick beskedet att det inte skulle bli någon fortsättning efter provanställningen. Vad som borde vara en av de lyckligaste perioderna i livet, med bebis på väg och nytt hus, blev i stället ett litet helvete.

Till Aftonbladet säger Stina Möller, Sverigechef på Espresso House, i ett mejl att företagets ”generella hållning” är att det är oacceptabelt att avsluta provanställningar på grund av graviditet.

Stina Möller borde sätta sig in i svensk arbetsrätt. Då skulle hon veta att det inte bara är oacceptabelt utan olagligt med negativ särbehandling av gravida.

Elins historia är inte unik. Aftonbladet har också träffat Moa, som fick sluta när en kund klagat på att sugrören var slut. Efter Aftonbladet påbörjat sin granskning av Espresso House har berättelserna strömmat in till redaktionen om allt från obetald övertid, hårda chefer till uteblivna löner.

Espresso House krishanterar i sin tur precis som förväntat med ord om att saker och ting ibland går fel, att det är viktigt att dra lärdom och utvecklas.

Vilket ju dock inte hjälper tidigare anställda som Elin och Moa.

Bättre villkor

Unga kvinnor förtjänar bra mycket bättre förutsättningar på arbetsmarknaden än vad Aftonbladets granskning och SCB:s statistik visar att de erbjuds.

Som konsumenter har vi ett ansvar. Hur vi konsumerar påverkar inte bara klimatet, det påverkar också arbetsvillkoren för anställda.

Så när det är dags att fika nästa gång; är det verkligen en latte och usel personalpolitik du är sugen på?

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.