Anders Lindberg

Hans barnbarn frös ihjäl i al-Hol-lägret

Fritt fram för den turkiska krigsmaskinen att överfalla kurderna

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I går gick den turkiska krigsmaskinen över gränsen till Syrien. Det kan få förödande konsekvenser. Med president Donald Trumps goda minne överfaller nu Turkiet de kurdiska styrkor som nyss stått sida vid sida med USA mot terrorsekten IS.

Men i skuggan av att turkiska F16-plan börjat bomba mål i Syrien och att kurderna mobiliserar sitter omkring 70 svenska barn fast i al-Hol-lägret ett antal mil söder om den turkisk-syriska gränsen. Vad händer med dem nu?

Majoriteten är barn

Al-Hol är ett flyktingläger med omkring 70 000 personer där en liten del är utländska IS-anhängare. Majoriteten i lägret är barn. När kurderna nu anfalls av Turkiet är risken uppenbar att de flyttar sina resurser till gränsen för att försvara sig. Vem som i så fall ska vakta al-Hol är högst oklart.

Kanske upplöses lägret? Kanske väljer vissa att fly och bli en del av den internationella terrorismen? Kanske vill människor åka hem till länderna de kom ifrån? Kanske överlever de inte.

Så vad händer nu med de 70 barn Sverige inte har velat hämta hem sedan IS sista fästen föll i våras?

De flesta är väldigt små. De har inte begått några krigsförbrytelser. De borde ha vara hemma i förskolan och skolan i Sverige vid det här laget. Och sannolikt omhändertagna av socialtjänsten. Men nu riskerar de alltså än en gång att hamna i krigets helvete.

I Rädda Barnens podcast "IS och de svenska barnen i Syrien" intervjuas en äldre man vars två söner reste till IS "kalifat". Den ena dog, den andra lever i al-Hol. Där finns även hans fru och deras barn.

”Dog av kylan”

Intervjun är plågsam att lyssna till. Mannen vill bara få hem sina barnbarn, han sätter in pengar som inte kommer fram, han väntar, han skickar brev, han lyssnar på nyheterna. Det är en kamp mot klockan.

– Deras dotter dog av kylan, berättar han.

Det borde ha blivit en löpsedel, tänker jag, ett svenskt barn som har frusit ihjäl. Ett barn som regeringen för länge sedan borde ha fått hem till Sverige. Men jag hittar ingen utom Rädda Barnen som har larmat. Och regeringen tiger.

Den 1 januari ska Barnkonventionen bli lag i Sverige. "Alla barn ska kunna komma till tals och ha en möjlighet att hävda sina rättigheter", lovade statsminister Stefan Löfven i regeringsdeklarationen.

Diplomati är det möjligas konst men vad än regeringen gjort hittills så räcker det uppenbarligen inte. Och nu är läget akut.

Sverige bör inte överge en enda unge.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN