Mejla

Jenny Wennberg

Ingen bryr sig om ditt dåliga samvete

Julen tar fram det sämsta i oss

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Dina julklappar till fattiga barn kompenserar inte för sprickan i välfärden.
Dina julklappar till fattiga barn kompenserar inte för sprickan i välfärden.

Under de senaste åren har en tydlig decembertrend kunnat skönjas; det dåliga samvetet har börjat göra sig allt mer påmint i juletid. Välgörenhetsorganisationerna vittnar om en ökad givmildhet under december månad. Det samlas in julklappar till fattiga svenska familjer, doneras matkassar och pengar.

I delar är det nödvändigt. Lägre skatteuttag, växande klyftor och en elit som dragit ifrån samtidigt som gruppen med lägst ekonomisk standard vuxit har den här effekten. Det krävs allt mer allmosor för att de som har det sämst ställt ska få det lite drägligare.

Per Åhlin som tecknade Karl-Bertil Johnssons jul ringade in problemet elegant i en intervju i Aftonbladet för några år sedan:
”Ju större välstånd vi får, desto större blir gapet till de som inte har någonting.” Per Åhlin sa i den där intervjun att han själv ”Gjort Karl-Bertil”: "Jag stödjer ibland det ena och ibland det andra. Men egentligen är det inte till hjälp för någon. Så illa är det. Man accepterar de ojämlika villkoren och orättvisorna."

Medelklassen är tillsammans med Sveriges allra rikaste det här samhällets stora vinnare. Det är till de övre ekonomiska skikten rot- och rutpengarna går, det är där det mesta av jobbskatteavdragen hamnar.

Hur många skattesänkningar tål Sverige? Inte en enda till är svaret. Skattekvoten måste öka om vi vill ha en starkare välfärd. Idag fattas 240 miljarder om vi jämför skattekvoten för 20 år sedan med dagens nivå.

Vad samhället behöver är därför inte ditt dåliga samvete och dina allmosor till fattiga svenska barn. När hela huset brinner skulle trots allt bara en idiot komma på idén att slänga en enda hink med vatten över elden och se sig själv som en hjälte.

Även om det nog inte bara är dåligt samvete utan en genuin vilja att hjälpa andra människor som driver svenskarna att skänka pengar och julklappar, skulle en långt rimligare insats vara att skriva ett mail till din riksdagsman och kräva att få betala lite mer i skatt om det var så att din röst vid förra valet råkade hamna hos L, C, KD, M eller SD. Det går för all del också bra att skicka det där mailet om rösten gick till Socialdemokraterna. Så att de vet att det du önskar dig mest av allt är en fungerande välfärd.

Det där mailet kan, till skillnad från dina julklappar eller avdragsgilla donationer till välgörenhet, förändra hela framtiden för de 186 000 barn som enligt Rädda barnen just nu växer upp i fattiga familjer.

För detta är den stora hemligheten som inget parti riktigt vill prata med dig om; det går inte att få både låg skatt och en fungerande välfärd. Du måste välja.

Annars är du bara idioten med hinken.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.